Društvo

ОДРЖАН 32. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ИНОВАЦИЈА, ЗНАЊА И СТВАРАЛАШТВА “ТЕСЛА ФЕСТ”

УЧЕНИЦИ МАШИНСКО-САОБРАЋАЈНЕ ШКОЛЕ БРИЉИРАЛИ У НОВОМ САДУ

 

– Златна медаља од жирија Србије. – Златна плакета од Државне асоцијације Републике Индије, односно њихове државне иновативне институције. – Плакета од Португала. – Највеће признање од Руске Федерације, Универзитета Волга

 

 

Од 12. до 15. октобра, у Новом Саду, одржан је 32. Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва “Тесла фест”, који је окупио више од 100 излагача који су представили 282 иновације и нове технологије. Поред тога што су у “Спенсу” представили своја нова открића, проналазачи су разменили искуства, а поједини и договорили сарадњу ради лакшег пласмана својих изума на тржишту. Фестивал је угостио институте, факултете, универзитете и мултинационалне компаније из Русије, Кине, Румуније, Индије, Португала, Чешке, Сирије, Египта, Уједињених Арапских Емирата, Републике Српске и, наравно, наше земље. Да се представљени пројекти, иновације и патенти убрајају у најбоље технологије потврдио је и порфесор Драгиша Петковић, што још више говори о вредности златних медаља и плакета које су добили ђаци Машинско-саобраћајне школе у Новом Саду за “паметну” машину, ЦНЦ глодалицу. Професор Петковић подсећа да су ову занимљиву машину заједно пројектовали и произвели професори и ученици и да је намењена, пре свега, подизању квалитета наставе у Машинско-саобраћајној школи, која је међу првима у Србији увела дуално образовање.

Глодалица је направљена од алуминијума да би била лакша, а с њом се може обрађивати алуминијум, дрво, челик, па чак и резбарати иконе. Ова машина је базирана на компјутерско-нумеричкој контроли – ЦНЦ, односно она се покреће и њом се управља помоћу рачунара.

– Желим да захвалим професорима који су баш мене изабрали да учествујем на интернационалном Сајму проналазаштва у Новом Саду. Дугујем захвалност и професору Тому Арсенијевићу, машинском инжењеру, од кога сам и у теорији и пракси научио да успешно овладам ЦНЦ-технологијама, како сутра раме уз раме могу стати са људима у привредним организацијама. До сада нисам никада учествовао на оваквим манифестацијама, а овај Сајам ми је отворио видике будућности и дао снаге да још више учим и напредујем. Упознао сам проналазаче из Републике Српске, Србије, Кине, Индије, Португала, Русије, Бугарске, Чешке, Румуније… Велика ми је част што сам баш ја представљао нашу школу – рекао је Матеја Зечевић, ученик трећег разреда МСШ.

Међународни жири је доделио златне, сребрне и бронзане медаље најуспешнијим учесницима “Тесла феста”. Професор Петковић напомиње да је жири био састављен од 30 професора, доктора наука из свих области, од којих је било 15 чланова међународне комисије за иновативне радове, а осталих 15 из Србије за доделу признања:

– Последњих десет година у Машинско-саобраћајну школу и град донели смо признања са којима се ниједна школа у Србији не може похвалити. Поред златне медаље и плакета, које смо добили од представника Индије, Кине, Португала, награђени смо и највећим признањем Руске Федерације, односно Универзитета Волга, које се додељује за најбоље инвентивне и иновативне радове.

Директор МСШ Мирко Лазовић наглашава да се поноси оваквом екипом наставника и ученика, који својом упорношћу и знањем одлично представљају не само школу, већ и град, на разним такмичењима и међународним сајмовима:

– То је оно чему сви у школи тежимо, да добро радимо и да будемо препознатљиви. Новац увек недостаје, али финансијске проблеме решавамо уз помоћ сарадника, привредника и локалне самоуправе. Верујем да ће Град и убудуће подржавати предузимљиву децу, а можда и неким наградама још више мотивисати ученике који се баве иновативним радом.

Н. Р.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.