Aktuelno Društvo

ПРОГРАМ 58. САБОРА ТРУБАЧА

НАЈБОЉЕ ЗВУЧИ КАД ЗАСВИРА У ГУЧИ!

ЗАСВИРАЋЕ ТРУБЕ ДРАГАЧЕВСКЕ, СВЕТСКЕ, ОД 9 -12. АВГУСТА НА 58. ДРАГАЧЕВСКОМ САБОРУ ТРУБАЧА

Драгачевски сабор трубача је већ деценијама најпосећенија манифестација свеукупног народног стваралаштва у Србији и јединствено такмичење народних трубачких оркестара.

Ове године, одржаће се по 58. пут у термину од 9 -12. августа, а на велико задовољство свих сабораша, Гучом ће одјекивати само звуци трубе, и то звуци највећих трубачких имена, победника, мајстора трубе.

ТРУБА БЕЗ КОМПРОМИСА

Организатор је одлучио да ове године труба буде без компромиса. Сабораши ће имати прилику да чују само најбоље трубаче, оркестре.

ПРЕДТАКМИЧАРСКИ ТРУБАЧКИ ЦЕНТРИ

За потребе овогодишњег Сабора, формирано је девет предтакмичарских центара: Књажевац, Бољевац, Лучани (Горачићи), Ковачица, Владичин Хан, Сурдулица, Пожега, Пријепоље
(Коловрат) и Чајетина.

Најбољи оркестри из сваког предтакмичарског центра имаће своје представнике на финалном такмичењу сениорских оркестара, које је програмом 58. Драгачевског сабора планирано за суботу, 11. август сa почетком у 20 часова.

ПРОГРАМСКИ САДРЖАЈИ

Драгачевски сабор трубача је празник трубе и српске традиције коју већ 58 година негује кроз богате програмске садржаје.
ЧЕТВРТАК, 9. АВГУСТ

Сабор ће по традицији бити отворен првог дана, у четвртак 9. августа у 11 часова, код споменика трубачу у центру Гуче уз интонирање химне „Са Овчара и Каблара“ и подизање саборске заставе. Сабор ће отворити Домаћин министар Ненад Поповић а саборску заставу ће подићи амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин.

Истог дана, трубе ће укрстити млади трубачки оркестри на позорници Културног центра у 17 часова у оквиру Такмичења младих трубачких оркестара а потом, у 21 час следи Концерт драгачевских трубача.

ПЕТАК, 10. АВГУСТ

У петак, 10. августа од 13 часова, посетиоци ће имати прилику да уживају у традиционалном момачком надметању, Народном вишебоју ( стадион), који је програмом 58. Драгачевског сабора трубача планиран за 13 часова. Од 18 часова пратите Уметнички програм „СРБИЈА 19141918 – Страдање и Слава“.

У вечерњим сатима, на главној позорници на стадиону, сабораши ће чути победнике 57. Сабора ( 20 часова), од 21 час ће одјекивати звуци трубе маестралног Дејана Петровића и Биг Бенда, а од 23 часа вас очекује Поноћни концерт: Трубачки оркестри финалисти 58. Драгачевског сабора трубача.

СУБОТА, 11. АВГУСТ

У суботу, 11. августа од 13 часова, следи Дефиле такмичара и учесника у програму улицама Гуче и импровизација старе драгачевске свадбе.
Од 16 часова, на позорници Културног центра погледајте Такмичење здравичара, избор најлепше народне ношње, а од 17 часова, културно-уметнички програм гостију из иностранства.

На главној позорници на стадиону, од 20 часова следи Финално такмичење сениорских оркестара.

НЕДЕЉА, 12. АВГУСТ

У недељу, организатори ће сабораше поздравити, али само до идућег Сабора и то најбољим трубачким програмом.

Под саборским небом загрмеће трубе најбољих.

Од 17 часова сабораши ће чути најбоље са 58. Сабора – Концерт победника.

Већ од 19 часова следи концерт Саше Крстића (Шампион Гуче 2017), у 20 часова концерт Екрема Мамутовића (Шампион Гуче 2016), а од 21 час засвираће труба Дејана Лазаревића (Мајстора трубе)

Још једном, позивамо све сабораше да се поново сви заједно окупимо у Гучи. Од 9-12. августа. Добро дошли на 58. Драгачевски сабор трубача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.