Aktuelno

ПЕТРОВДАН НА ЈАВОРУ И КАЛИПОЉУ

На Петровдан, 12. јула, ове године на Јавору и Калипољу одржаће се велика манифестација посвећена обележавању Јаворског рата (1876-1878) и Сабору српске омладине из матице и расејања. Организатори Манифестације су Општина Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда.

JAVVOR

Програм почиње у 9.00 часова Светом литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору, а наставља се полагањем венаца и одавањем почасти борцима Јаворског рата, потом културно-уметничким програмом и изложбом посвећеном Јаворском рату.

Обележавање Јаворског рата и Калипољске битке, у којој је само у једном дану, 6. јула 1876. године, погинуло 6.000 српских војника, ушло је у календар Војске Србије, тако да ће Војска званично наступити код споменика мајора Илића на Јавору и код споменика на Калипољу. Венце ће положити и организатори манифестације и друштва за неговање традиција ослободилачких ратова из Ужица, Нове Вароши, Ивањице и других места Западне Србије.

У наставку програма код школе у Љепојевићима, близу споменика на Калипољу, одржаће се културно-уметнички програм у оквиру 10. Сабора српске омладине из матице и расејања, у коме ће учествовати ансамбли српских културно-уметничких друштава из Темишвара, Вуковара, Бања Луке, Пљеваља и Нове Вароши. У исто време, у школи ће бити постављена изложба посвећена Јаворском рату Драгана Ацовића, члана Крунског савета.

После завршетка званичног програма наставља се народно весеље, без ограничења трајања

Информације: Хуманитарна организација „Стара Рашка“, телефон 011 313 638 и Дом културе „Јован Томић“ из Нове Вароши, телефон 033 61 130.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.