Kultura

Промоција „Вечите пешадије“ у Београду

Ново издање Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и Библиотеке општине Лучани у Гучи „Вечита пешадија и сродне песме“ Бранка В. Радичевића представљено је београдској публици у среду, 15. новембра 2017. у Римској дворани Библиотеке града Београда.

 

О књизи Бранка В. Радичевића, сасвим особеног чачанског и београдског песника, приповедача, романсијера, етнолога, новинара и још много тога, говорили су др Драган Хамовић, др Богдан Трифуновић и Марија Радуловић. Стихове Бранка В. Радичевића интерпретирао је драмски уметник Љубивоје Тадић.

Директор библиотеке у Чачку, др Богдан Трифуновић, обративши се присутнима у својству издавача, рекао је да је објављивање књиге „Вечита пешадија и сродне песме“ наставак покушаја да се обухватније представи дело Бранка В. Радичевића. Овај подухват започет је 2015. године када је у оквиру 52. „Дисовог пролећа“ у сарадњи са београдским Институтом за књижевност и уметност организован научни скуп о Бранку В. Радичевићу. Резултат тог скупа је и објављен зборник радова „Поезија Бранка В. Радичевића“. Библиотека је желела да кроз организацију научних скупова подстакне књижевну јавност на ново читање Бранка В. Радичевића и других завичајних аутора попут Александра Ристовића, Данице Марковић, Владислава Петковића Диса. Након објављивања Зборника, уследило је издање Вечите пешадије као логичан наставак.

 

О стваралаштву Бранка В. Радичевића и о приређивачком раду на књизи Вечита пешадија и сродне песме говорио је др Драган Хамовић. Он је рекао да је Чачак изузетан песнички град чије установе културе имају обавезу чувања и сећања на поменуте песнике и оне ту обавезу намирују.

„Од 1955. године до краја 60-их година 20. века Бранко В. Радичевић је испевао средишњи део који је ушао у књигу „Вечита пешадија и друге песме“, а у коме доминира виталистичка компонента његове поезије у виду жудње за животом. Осим поезије у књигу је ушла Бранкова Плава линија живота која је на око етнографски рад, али је у ствари програмски текст који реактивира дубоке архетипске симболе.“ Он је додао да је „Бранко В. Радичевић књижевно неоправдано и даље изостављен из прве поставе и да је жеља приређивача била да дело једног скрајнутог, а великог српског песника доспе и до нових читалаца, а да они што песника живо памте обнове и потврде негдашњу радост читања“.

Промоција књиге „Вечита пешадија и сродне песме“ у Чачку планирана је за 12. децембар 2017. и биће уприличена поводом обележавања Дана Града

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.