Aktuelno Grad

САОБРАЋАЈ УСПОРЕН, АЛИ БЕЗ ЗАСТОЈА

На територији Града Чачка сва расположива механизација је на терену, а екипе јавно комуналних предузећа чине све да се саобраћај на свим путним правцима одвија нормално. Из надлежних служби апелују на све учеснике у саобраћају да буду посебно опрезни, користе зимску опрему и прилагоде брзину кретања условима на путу.

 

Последњих неколико дана због лоших временских услова, великих снежних падавина и ниских температура, на чачанској територији саобраћај је био успорен, али без застоја и сви путни правци су били проходни, потврдили су надлежни. Путеви се чисте према приоритетима, како на градском, тако и на сеоском подручју, екипе су даноноћно на терену, а обезбеђене су и добољне количине соли.

Хладан талас и снежне падавине захватили су и чачански крај последњих дана фебруара. Према најавама надлежних, данас поподне очекује се и ледена киша, што ће бити највећи проблем, пре свега, за возаче, рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

– На територији града су проходни сви путни правци, а поред путева првог и другог реда, одржавамо и саобраћајнице трећег реда. “Путеви Србије” одржавају саобраћајнице на деоницама државних путева првог и другог реда. Бринемо и о чишћењу путева на сеоском подручју, подељено је 25 раоника месним заједницама (10 је донација чачанске компаније, а 15 је обезбедио Град) и три литра (по километру) нафтних деривата. Наравно, увек може боље. Такође, наши суграђани чисте испред својих домова и локала – рекао је градоначелник Тодоровић и додао да је напајање електричном енергијом углавном у реду, подсетивши да је уторак била хаварија у Прислиници и да је проблем истог дана лоциран и решен.

И поред великих температурних разлика, ниских температура у четвртак и петак, а у суботу и до плус десет, према најавама Републичког хидрометеоролошког завода и Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, у наредних десет дана се не очекује велики доток воде у Мораву. Градоначелник је подсетио да је у последњих годину дана пуно тога урађено управо да би се очистило корито Мораве у Овчар Бањи.

Братислав Зечевић, наченик Штаба за ванредне ситуације Града Чачка, апеловао је на грађане да посебно воде рачуна на пешачким прелазима због смањене видљивости, нарочито ноћу. Такође је замолио грађане да позову Градску управу, путем телефона 309 – 075 и 309 – 111, уколико знају да има болесних и изнемоглих лица којима је потребна помоћ.

Драган Вукајловић, директор ЈП “Градац”, рекао је да су захваљујући максималном ангажовању машина и људства предузећа “Комуналац”, “Моравац” и “Ратко Митровић Цонструцтион”, проходни сви главни и приоритетни путни правци, како на градском, тако и на сеоском подручју. Шеф Техничке службе Предраг Стошић, потврђује да су у раним јутрањим сатима на терену и екипе “Паркинг сервиса”, којима је приоритет чишћење паркинга у центру града, односно у екстра, првој и другој зони, као и уклањање снега са затворених паркиралишта, али и помоћ грађанима уколико је потребно очистити завејано возило.

На терену су биле и екипе Комуналне инспекције и Комуналне полиције, које имају надзор над применом одредаба Одлуке о комуналном реду и општем уређењу, а контролисале су чишћење снега са улица и јавних површина. Милован Ерић, начелник Градске управе за инспекцијски надзор, подсећа да су за чишћење снега и леда са тротоара испред стамбених зграда индивидуалног и колективног становања и пословних просторија задужени власници, односно корисници. Начелник каже да грађани углавном испуњавају своју обавезу уклањања снега, а они који то не чине, с обзиром на високе казне које их очекују, биће најпре упозорени. Ерић је нагласио да су обавезни и сви власници предузетничких радњи и других привредних субјеката, као и правна лица да тротоаре и друге јавне површине очисте испред својих пословних објеката. За не поштовање ове обавезе предвиђене су и новчане казне, за физичка лица она износи од 5.000 до 75.000, за предузетнике од 10.000 до 250.000, а за правна лица од 50.000 до милион динара.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.