Aktuelno Društvo

СПОРТСКИ УСПЕСИ УЧЕНИКА ШКОЛЕ „1.НОВЕМБАР“

ОСНАЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ – БОЉИ ПОЛОЖАЈ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИХ ОСОБА

СПОРТСКИ УСПЕСИ УЧЕНИКА ШКОЛЕ „1.НОВЕМБАР“

Клуб “Морава” формиран је 2004. године. Јапан, Ирска, Калифорнија… И то никако није коначан списак држава у којима су се ученици Школе и чланови чачанског Спортског клуба “Морава” такмичили на првенствима, летњим и зимским специјалним олимпијадама. Око 40 ђака последњих пентаестак година, путовало је на турнире ван Србије и увек су се кући враћали са медаљама. Момци и девојке се такмиче у скоро свим спортовима – атлетици, стоном тенису, фудбалу, кошарци, одбојци, пливању. На списку дисциплина српске Специјалне олимпијаде је и боћање. Чачани су у том спорту доста ускраћени, пошто немају адекватан терен.

– Требало је да га направимо у дворишту Школе и надамо се да ћемо и то ускоро урадити. Морамо више да се бавимо и пливањем. Имао добре пливаче, али не и адекватне услове за тренинг – каже Ђондрић, који је и председник СК “Морава”.

Од Јапана 2005. године до Јужне Кореје 2013. ученици су освајали медаље и на зимским играма специјалне олимпијаде. Један од најбољих резултата постигли су 2009. у америчком Солт Лејк Ситију. Браћа Полић из Чачка и члан клуба Дејан Дакић из Пожеге освојили су у Америци пет златних и једну сребрну медаљу у шест дисциплина. Четири године касније, предвођени професором Србом Ристановићем, поновили су серију добрих резултата. Милена Баралић је узела две бронзане медаље у нордијском скијању, Дана Топаловић једно злато и Милан Јовичић два злата и сребро у алпским дисциплинама. Милан је тада у Јужној Кореји проглашен за најбољег спортисту. На подужем списку успешних су и спортисти “на сувом”. Лидија Вујовић, Марко Богдановић, Зорица Спасић, Ана Миливојевић, Сања Поповић… Наравно, и браћа Полић. Сви они стасавали су у атлетици и касније се доказивали и у екипним спортовима. Атлетичари су покупили и прве медаље. На скоро свим такмичењима најузбудљивије су биле трке на 100 метара. Наши су увек побеђивали другопласиране за свега неколико стотинки…

Ученици Школе “1. новембар” учествују данас, 30. септембра, на Првенству специјалне олимпијаде Србије. Такмичиће се у трчању, на 50, 100 и 400 метара, у скоку у даљ и скоку из места. Специјална олимпијада Србије биће одржана у Београду. Редакција “Чачанског гласа” жели им и овог пута много успеха и добре резултате.

З. Јаковљевић, В. Тртовић

(Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.