Kultura

СПОЈ СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ И КАНАДСКОГ ИСКУСТВА

ИЗЛОЖБА “АРТ САЛОНА КАНАДСКИХ СРБА” У ДОМУ КУЛТУРЕ

Публика у само три града у Србији, а то су Нови Сад, Београд и Чачак, имаће прилику да види изложбу “АРТ Салон канадских Срба”, насталу прошле године, ангажовањем ових уметника и Амбасаде Канаде у Београду, поводом обележавања 150 година постојања државе Канаде. Изложба је постављена у уторак, 15. маја, у горњем холу Дома културе, а домаћин поставке је Ликовни салон Дома културе. Уредница овог програма Весна Петровић, поздравила је госте и публику и позвала Олгицу Маринковић, шефа Одељења за односе са јавношћу и програме образовања Амбасаде Канаде да отвори изложбу, која је том приликом навела да су главни организатори и иницијатори за окупљање ових уметника и њихово заједничко представљање уметница Драгица Диди Гађански и Небојша Стојковић, аутор каталога, који су координирали са канадским уметницима српског порекла.

Олгица Маринковић и Весна Петровић

Изложено је око 40 дела 26 реномираних канадских визуелних уметника српског порекла, различитих уметничких израза и сензибилитета. Неки од њих су рођени у Канади, а поједини су у ову далеку земљу стигли као имигранти пре више од пола века. Поставку чине радови који спајају српску традицију и канадска искуства у различитим формама: уља на платну, акрилик, скулптура, керамика, видео колаж, рељефни текстил, дигиталне фотографије и инсталације. Међу излагачима су уметници који су дали значајан допринос канадској визуелној уметничкој сцени и добитници бројних признања. Неки су предавачи у школама и радионицама.

-Иницијатива да се изложба уприличи у Чачку потекла је од нас из Амбасаде Канаде. Ова изложба је први пут приказана прошле године у Новом Саду, поводом обележавања 150 година постојања државе Канаде, а захваљујући вашем Дому културе, успели смо да је допремимо и у Чачак. Ово је друга поставка, а трећа ће бити у јуну у Београду, и то су једина три града, за сада, која ће видети ову изложбу. Врло је значајно да се ових 26 уметника први пут представља заједно, многа од њихових дела су премијерно приказана у Србији, тако да смо ми веома поносни што смо као Амбасада Канаде успели да је прикажемо, јер сматрамо да је та спона између канадских држављана нашег порекла и Србије, управо мост културе између наше две земље. Сви они су добри уметници, препознати у Канади као успешни, али нису сви само визуелни уметници. Пошто је Канада земља у којој живе људи из читавог света који доносе неки свој, посебан културни израз, сви ови уметници су и под утицајем других културних образаца, а не само свог традиционалног. Сви они тако стварају један нов културни израз. Овом поставком нису обухваћени сви уметници српског порекла, а веурјемо да им ово неће бити последња заједничка изложба – рекла је Олгица Маринковић, шеф Одељења за односе са јавношћу и програме образовања Амбасаде Канаде у Београду.

Занимљиве су и појединачне каријере уметника, чија су дела сада пред чачанском публиком, о којима нам је говорила Олгица Маринковић. Александар Антонијевић је по примарној вокацији био главни играч у ансамблу Великог националног балета Канаде, а онда је у својој другој каријери, пошто су професионалне каријере балетана краће, постао уметнички фотограф. Други уметнички фотограф је Борис Спремо, добитник Ордена “Реда Канаде” и Дијамантске медаље ЊКВ краљице Елизабете Друге, који је нажалост, преминуо прошле године, али је један од фотографа који био на разним ратиштима, пратио је кандске премијере, био је ексклузивни фотограф чувеног канадског премијера Трудоа. Међу излагачима је и чачански уметник Милош Бојовић, а ту су и уметници млађе генерације који су се остварили у Канади, па се тек онда се представили у Србији.

Гордана Брелих се бави посебном врстом ткања, имала је изузетне самосталне изложбе, а пре две године у Етнографском музеју у Београду, њена изложба је била проглашена за најбољу те године. Међу излагачима је и Ђуро Лубарда, синовац чувеног Петра Лубарде. Мултимедијална уметница Весна Перуновић је више пута излагала самостално у Србији, а пре неколико година је проглашена за најбољу уметницу Града Торонта… Могло би се закључити да су Срби, упркос свим анатемама, успешни, вредни, талентовани, у свим областима, на свим меридијанима.

Зорица Лешовић Станојевић

СРПСКИ УМЕТНИЦИ У КАНАДИ НА ОВОЈ ИЗЛОЖБИ

Своја дела у овој поставци су изложили: Александар Антонијевић, Милош Бојовић, Гордана Брелих, Боле Ћировић, Дејан Димитријевић, Бобан Ђошић, Драгица Диди Гађански, Владан Игњатовић, Дућан Иванчевић, Ана Рајковић Класња, Ђуро Лубарда, Небојша Неба Маћош, Дубравка Мандић, Весна Миловановић, Бранислав Миоковић, Озренка Мркић, Гордана Олујић, Владимир Остојић ВОС, Божица Рађеновић, Дејан Радовановић, Борис Спремо, Марина Стојковић, Наташа Стојковић, Небојша Стојковић, Марија Вилотијевић и Звонимир Жупанчић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.