Grad

СТИПЕНДИСТИ ФОНДАЦИЈЕ ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ У КУЛТУРНОЈ И ТУРИСТИЧКОЈ ПОСЕТИ ЧАЧКУ

Како један одважан потез може младом човеку да промени живот, посебно у пословном погледу, најбољи су показатељ стипендисти Фондације др Зоран Ђинђић. Они који су прошли на конкурсима последњих 15 година стручно су се усавршавали у Немачкој, Аустрији и Италији, а потом наставили успешне каријере у Србији. Добитници стипендија у нашој земљи окупљени су у клубу Алумни, заједно са колегама из околних земаља. Млади и успешни Срби, њих 25, боравили су од 25. до 27. маја Чачак. Дочекала их је Чачанка Ђурђа Стефановић, координаторка клуба. Посетили су Уметничку галерију „Надежда Петровић“, Дом културе, Народни музеј, Овчар Бању, Спомен комплекс „Танаско Рајић“ на брду Љубићу.  Осим традиционалног окупљања, послали су младима из нашег града поруку да се осмеле и конкуришу за стипендију. Добит може бити вишеструка.

Сваке године почетком октобра Фондација др Зоран Ђинђић расписује конкурс за свршене или студент који су при крају студија за обављање стручне праксе у Немачкој. Пре неколико година млади су имали могућност да се стручно усавршавају у Аустрији и Италији. Пожељно је да будућим кандидатима просек на студијама не буде мањи од осам и по, али то није пресудно. Најважнији ефекат постижу добро написано мотивационо писмо, ентузијазам, моћ критичког расуђивања…

– Колико се сећам, десет дана сам писао мотивационо писмо. Сваку реченицу сам добро простудирао, мењао је више пута. Написао сам о пријатељству Немачке и Србије, значају њихове привреде за развој Европе. Када ми је стигао позив за разговор, нисам могао да верујем. Више пута сам прочитао ту поруку. Било је то једно од најлепших јутара у мом животу… Будућим стипендистима бих саветовао да верују у себе, да се обавезно пријаве, немају шта да изгубе. Таква стручна усавршавања нису само рад, већ и путовање, дружење са људима из целог света – каже дипломирани економиста Огњен Вуковић, добитник стипендије 2016. године. После праксе у Немачкој, Огњен у Београду ради као порески саветник.

Јелена Пејовић је праксу одрадила у BASF, једној од највећој хемијској компанији у свету. Касније је докторирала у Чешкој и запослила се у Иновационом центру београдског Машинског факултета.

– Када сам ушла у ужи избор за стипендију, било ми је врло важно да оставим добар утисак на разговору. Требало је показати спремност за прихватање новина, које ћемо касније да применимо у Србији. Имала сам прилику да видим како ради једна велика компанија у коју свакодневно на посао долази на десетине хиљада људи. Ту сам детаљније савладала нано технологију коју сам спојила са биоинжењерингом, мојим основним опредељењем – наводи Јелена.

Осим ентузијазма, успеха на студијама, будућим стипендистима може и знање немачког језика да буде одскочна даска, али пресудни су снага и ентузијазам који носе у себи.

– Млади су у Србији често безвољни, не виде будућност. Чланови Алумни клуба су увек позитивни, све могу и желе. Свако дружење са њима је обновљив извор енергије – речи су Јелене Пејовић.

– Спајамо старије и млађе генерације стипендиста, помажемо једни другима, организујемо хуманитарне активности, ширимо идеје лидерства, професионализма, правих вредности.  И све остало што смо научили у Немачкој или Аустрији – напомиње правница Александра Симић, запослена у у Фармацеутској компанији „Новартис“.

У Србији и околним земљама, Алумни клуб окупља 750 стипендиста који су праксу обавилу у немачким компанијама. Вратили су се родне земље и постали успешни пословни људи, основали сопствена предузећа, адвокатске канцеларије, агенције…

Милица Петронијевић, Милица Дачић, Огњен Вуковић и Ђурђа Стефановић

– Окупљамо се два пута годишње, организујемо семинаре или дружења у различитим градовима. Наше свако дружење је и размена нових идеја и стваралаштва – каже Ђурђа Стефановић, дипломирани економиста, запослена у Ревизорској агенцији Србије. Стипендију Фондације користила је 2010, а стручну праксу обавила је у Аустрији. Осим ње, стипендисти Фондације др Зоран Ђинђић из Чачка су Коста Јовановић, Ненад Башчаревић, Драгана Симовић, Александра Плазинић и Никола Баковић.

Првог дана у Чачку у Галерији „Надежда Петровић“ гостима су добродошлицу пожелелe директорка Милица Петронијевић, а у име градског руководства, Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.