Aktuelno Obrazovanje

УЛОЖЕНИ ТРУД И РАД СЕ КАД-ТАД ИСПЛАТЕ!

ПРЕДСТАВЉАМО НАЈУСПЕШНИЈЕ ЧАЧАНСКЕ ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Никола Кастратовић, ђак генерације Прехрамбено-угоститељске школе у Чачку

Сви радо памтимо средњошколске дане, јер смо у том периоду значајно напредовали у стицању нових сазнања, доживљају другарства на неки посебан начин, проналажењу нових сфера интересовања… Многи од нас су се у том периоду по први пут истински заљубили… Своје утиске о средњој школи, у овом броју наших новина, поделиће са верним читаоцима “Гласа” Никола Кастратовић, ђак генерације Прехрамбено-угоститељске школе у Чачку.

-Драго ми је што сам четири године провео у Прехрамбено-угоститељској школи, у којој сам поред стручних знања, стекао и пријатеље и провео много лепих тренутака. Школа је настојала да нас припреми и пружи нам знање, које ће нам бити од велике користи за професију коју смо одабрали. Мислим да је овај период живота један од најлепших и да треба уживати у њему. Прехрамбено – угоститељску школу ћу памтити и по сјајним професорима, али и упечатљивим путовањима. Мислим да смо провели четири непоновљиве године, у којима смо заједно учили, путовали, смејали се и плакали. Мислим да је свако од професора тежио да нам пренесе знање које ће нам помоћи да напредујемо и усавршавамо се. Наш одељенски старешина Душица Боровић је увек била ту за нас и представљала нам је велику подршку. Заједно са својим колегама, настојала је да нам пренесе знање, али поред тога, увек нас је подсећала да у животу, пре свега, треба да будемо добри људи. Велику захвалност дугујем како свом разредном старешини, тако и професорима који су били веома толерантни и посвећени свом послу – истиче Никола, покушавајући да нам што верније изложи своје утиске о претходне четири године, које је провео у Прехрамбено-угоститељској школи у Чачку.
Титула ђака генерације за овог изузетно вредног и надареног младог Чачанина представља велику част, али уједно и обавезу да у наредном периоду буде још успешнији. Он дубоко у себи верује да би сваки човек увек требало да улаже максимално у своје знање и усавршавање, јер сматра да се сав труд и рад кад-тад исплате.
– Велика је част носити титулу ђака генерације. Наравно да није увек било лако напредовати и да је било мањих препрека на путу до успеха, али мислим да се добром организацијом, редовним учењем, трудом и упорношћу све може постићи. Професори су нас увек подржавали и увек су нам били на располагању за све што нам је било потребно. Сви у мојој породици и околини позитивно су и са одушевљењем реаговали на сваки мој постигнути успех. Планирам да у даљем школовању оправдам ову титулу – самоуверено каже Никола.
Никола Кастратовић воли да путујем и користи сваку прилику за то. Како истиче, за њега су сва путовања драгоцена, јер обогаћују човека, проширију његове хоризонте, чине да он види и доживи толико тога:
-Надам се да ћу у будућности моћи још више да путујем. Сви који ме познају знају да волим да учим стране језике. За мене су језици веома важни. Мислим да они повезују људе и мењају наш поглед на свет. Управо сам због тога и одлучио да студирам немачки језик. Надам се да ћу у будућности имати прилику да се усавршавам и проширујем своје знање.
Како тврди Никола, језици су његова велика страст, обожава их и константно се труди да их усавршава. У протекле четири године, учествовао је на такмичењима из немачког језика. Освојио је треће место на окружном такмичењу из немачког језика и прво на такмичењу које је организовао „Њиллкоммен“, немачко-аустријски културно-едукативни центар.
– Из моје љубави према језицима потекла је и жеља да овладам немачким језиком. Немачки ме фасцинира, мислим да је то диван и невероватан језик. Сматрам да су језици веома важни и да нам отварају многа врата. Језици мењају начин на који размишљамо и видимо ствари око нас. Они су мостови међу људима. Веома сам срећан што ћу студирати оно што волим. Још увек ми је све то непознато и ново, али се радујем промени, радујем се новим стварима, људима са истим интересовањима и новим искуствима која ћу стећи – са оптимизмом каже Никола.
Као што зна добро да учи, ученик генерације Прехрамбено-угоститељске школе уме лепо и да ужива, посебно када је реч о путовањима, која су за њега увек велики изазов.
– Да, трудим се да лепо искористим најдужи распуст у свом животу и уживам у сваком дану. Пре неколико дана сам имао прилику да одем на путовање које је организовао Град Чачак за вуковце свих средњих школа. Посетили смо Сентандреју у Мађарској, Праг и Беч. Мислим да је ово најлепша награда коју смо могли да добијемо, јер као што сам већ рекао, путовања су драгоцена и непоновљива! Овим путем бих желео да захвалим руководству локалне самоуправе на овако лепој награди – рекао је Никола, упућујући поруку свим садашњим, али и будућим средњошколцима да улажу у своје знање и константно теже ка успеху, јер ће им се такав улог у животу вишеструко вратити.
В. Степановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.