Društvo Nova tehnilogija asistent za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom

СЕНЗОРНА СОБА – ОМИЉЕНИ КУТАК КОРИСНИКА “ЗРАЧКА” (ВИДЕО)

НОВА ТЕХНОЛОГИЈА – АСИСТЕНТ ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ (5)

Савремена технологија решава бројне проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, јер ови производи, идентификовањем тешкоћа, доприносе да се препреке превазиђу, а самим тим да ове особе ојачају у сваком погледу. То је један од основних услова за њихово самосталније функционисање у свакодневном животу, али и у радним активностима, тако да им свакодневица постаје много квалитетнија и садржајнија. Кроз серијал на нашем порталу caglas и у недељнику „Чачански глас“ говоримо о значају нових технологија у радном оспособљавању, образовној инклузији и свакодневном животу особа са инвалидитетом, као и о томе шта је и колико доступно од новина нашим суграђанима.

Чачанска Установа за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“, пре три године добила је вео

Ана Јаковљевић, вд директор „Зрачка“

ма вредну опрему за сензорну собу, која је прави пример савремене технологије и њеног значаја за социјализацију и развој корисника. Иницијативу за стварање тог простора покренуо је Радојица Струњаш, секретар Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО). Новац за опрему по најсавременијим стандардима, око 22.000 евра, донирала је 2015. године турска државна агенција за међународну сарадњу и координацију ТИКА. Исти донатор је у Установи „Зрачак“, са 5.000 евра, опремио и хидромасажни блок. О томе како и ко може да користи ову опрему и које су њене предности, разговарали смо са Аном Јаковљевић, вршиоцем дужности директора Установе „Зрачак“.

Она каже да је сензорна соба изолован простор са меканим зидним и подним подлогама. Потпуно је безбедна, прилагођена је за све кориснике и како је нагласила Јаковљевић, за свакога од њих, пре одласка у сензорну собу, ради се посебан план. У овој соби дневно могу провести од 15 до 20 минута.

– Соба се састоји од различитих елемената, који стимулишу сва чула – визуелна, тактилна, аудитивна… Ту су и разни пријатни мириси. Сензорни стимулси се одабирају и дозирају индивидуално, у зависности од потреба корисника. Овај простор намењен је особама са сметњама сензорне интеграције, односно онима који имају тешкоће у пријему и обради сензорних дражи, као што су особе са аутизмом, интелектуалном ометеношћу или са хиперкинетским синдромом (поремећај пажње). Сензорна соба има разне добре ефекте, повећава пажњу, концентрацију, комуникацију, а смањује сереотипне и неадаптабилне облике понашања – каже в.д. директорка Јаковљевић, истичући да корисници воле одлазак у сензорну собу, али да је могу користити 2-3 пута недељно, баш према индивидуалном плану.

Одушевљење сензорном собом било је од самог старта, а корисници нарочито воле када се укључи све оно што ова опрема има – пријатна светлост, мирис, шум воде, цвркут птица… То нам је потврдила и једна корисница, која посебно воли звучне ефекте. Наравно, посебно када је ту са најбољим другарицама. Захваљујући сарадњи са Установом „Зрачак“, сензорну собу користе и ученици Школе „1. Новембар“.

 

У развијеним земљама, посебно на западу, ова опрема је већ дуже у употреби и према многим истраживањима даје добре резултате.

– Приметили смо да су корисници после третмана у сензорној соби доста опуштенији, више су концентрисани на саме дневне радне задатке… Они сами одабирају шта им прија и тачно после 15-ак минута се примете ефекти. Кад видимо да су се готово успавали, знамо да је то довољно – објашњава наша саговорница.

Хидромасажне каде, такође, имају добре резултате, али их не могу користити сви. У „Зрачку“ су три овакве каде са хидромасажним елементима.

– При третманима у овом блоку присутни су увек физиотерапеут и медицинска сестра. За хидромасажни блок морамо имати извештај и уверење лекара, будући да постоје контраиндикације. Зато их не могу користити они који имају повишен крвни притисак или особе које имају проблема са каридоваскуларним системом – каже она.

Од нове технологије, “Зрачак“ има и једну интерактивну таблу, али она сада није у функцији, а будући да је поправка скупа, Јаковљевић наводи да је планирана набавка нове. Прошле година добијена је још једна вредна донација – рачунарска опрема, за коју су новац обезбедили Амбасада Израела и предузеће „Аутопревоз“. Планирано је да се формира информатичка радионица, где би корисници могли да науче основе рачунарских програма.

– Наши корисници су веома заинтересовани за нове технологије, многи користе рачунаре код куће. И ова технологија има позитивне ефекте, наравно ако се правилно „дозира“. Усвајање нових знања је само по себи добро за њих. Трудимо се да обезбедимо све оно што друге сличне установе у Србији имају – закључила је в.д. директорка Јаковљевић.

В. Т.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.