Kultura

УМЕТНИЧКА ГРАФИКА, ОДУВЕК ДРУШТВЕНА МРЕЖА…

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ НА ТРЕЋЕМ МЕЂУНАРОДНОМ БИЈЕНАЛУ ГРАФИКЕ У ЧАЧКУ

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Више од 106 аутора из целог света ове године излаже на Трећем међународном бијеналу графике у Чачку, који је отворен у четвртак, 11. октобра, у средњем и горњем холу Дома културе и галеријском простору Историјског архива и трајаће до 5. новембра.

Осим афирмацијом графичке уметности, бијенале се бави и афирмацијом појединачних аутора и њиховог рада кроз доделу три награде и једне специјалне. Професор Бојан Оташевић са Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу је објавио имена добитника награда и захвалио Дому културе што се одлучио да уврсти ово бијенале у свој програм. Поред њега, чланови жирија били су и Владо Горески, уметнички директор Међународног тријенала графике из Битоља, Македонија, и Весна Петровић, уредник Ликовног програма Дома културе.

„Grand prix“ бијенала припадне Габријели Булатовић из Србије за рад „Добитак“. Другу награду је освојио графичар из Пољске Томаш М. Кукавски, а трећу Ненад Зељић из Србије за рад „Солитер“. Специјану награду „Awagami Factorz“ добио је уметник из Кине Лију Занлеи.

Доцент Факултета педагошких наука у Јагодини, Милош Ђорђевић, члан Комисије за академска излагања, нагласио је да се у чачанском Архиву налази поставка националне селекције Кине, што је једна новина ове године у програму бијенала, осим ревијалне изложбе, као главног догађаја. У оквиру изложбе налазе се и остварења Секције студентских радова, као и радови ученика Уметничке школе у Чачку. Отварањем ове поставке, програм бијенала није био завршен, настављен је у петак, у Регионалном центру, панел дискусијом академских излагача, уметника и теоретичара, домаћих и иностраних, што је, такође, новина бијенала од ове године. Овај комплекснији програм обухвата више излагања са циљем да се графика у локалним оквирима и условима уведе у академски дискурс – истакао је Ђорђевић.

Градски већник задужен за културу и младе Душан Радојевић, подсетио је да је локална управа подржала предлог Удружења младих уметника из нашег града везан за ову изложбу и да ће наредне године бити издвојена још већа средства за локална уметничка удружења и стваралачке иницијативе у сарадњи са нашим установама културе.

-Графика је она врста комуникације, која је почела пре глобализације, пре интернета, пре мобилних телефона, вибера и друштвених мрежа. Наша друштвена мрежа се звала уметничка графика, јер графичари одувек шаљу своје радове на бијенала и тријенала, тако да смо ми на друштвеној мрежи, у ствари, већ од кад постоји графика. Графика зато и служи за комуникацију, и желим да млади људи, будући студенти уметности графике, обрате пажњу на ту врсту комуникације, која чак постоји и као предмет на примењеним уметностима. Графика је оно што је претходило свим досадашњим дигиталним могућностима, није се угасила, јер су људи и даље жељни и вољни да је шаљу, и отуд оволико пристиглих радова у Чачку, и отуд оволико добро бијенале у Чачку. Надам се да ће на наредном бијеналу бити још више радова – рекао је Оташевић, напомињући да је жири имао обиман посао и прегледао „брдо квалитетних графика“.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.