Selo

Ускоро конкурс за пољопривредне субвенције

У наредном броју „Чачанског гласа“ биће објављен конкурс за доделу подстицајних средстава пољопривредницима. Ове године из градског буџета за пољопривреду је опредељено скоро дупло више средстава него 2016. Уместо 23 милиона, произвођачима  је на располагању 41 милион динара.

Неопходни обрасци биће од петка, 28. априла, доступни на шалтерима осам и девет у Градској управи. Од ове године пољопривредни произвођачи ће брже и лакше долазити до документације потребне за учешће на конкурсу. Помоћ могу потражити и од запослених у градској Служби за пољоприведу и центара за развој села.

– Биће им потребно и мање новца за прикупљање неопходне документације, а неће морати дуго да чекају ни на уверења о плаћеном порезу. Желимо да им помогнемо да што брже прикупе сва документа. Максимални износ за који могу да конкуришу је 500 хиљада динара. Конкурс ће трајати шест месеци, али ће уговори бити потписивани месечно.

DSCN4599
Професор Павловић и Бојан Гавриловић, шеф градског Сектора за пољопривреду

Произвођачи могу да конкуришу и за средства Министрства пољопривреде, само за различиту инвестицију. На пример за куповину трактора конкуришу из републичког, а за систем наводњавања из градског буџета – подсећа професор др Радош Павловић, заменик градоначелника Чачка. Он напомиње и да за циљане субвенције, за системе наводњавања, набавку противградсних мрежа или проширења складишних капацитета, произвођачи могу добити до 600 хиљада динара.

У најновијој аграрној политици Градске управе заступљено је шест нових мера. Једна од њих, за коју већ влада велико интересовање, је куповина земљишта. Није занемарљива ни новина загревања заштићених простора врућом водом. Најбољи показатељ за то је претходна оштра зима.

– Само на великим поседима је могуће применити све савремене агротехничке мере и механизацију. Наш крај је велико пољопривредно подручје. Желимо да развијамо пољопривреду, да наше произвођаче оријентишемо ка тржишту и да њихов рад буде квалитетан и сигуран и да покаже економску ефикасност – наводи професор Павловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.