Aktuelno Društvo

УСКОРО ЛИФТ У “ЗРАЧКУ” 

ГРАДСКА ИНВЕСТИЦИЈА У УСТАНОВУ ЗА ДНЕВНИ БОРАВАК

Установа за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“ ускоро ће, најзад, добити лифт. Према речима Ане Јаковљевић, в.д. директора, у току су грађевински радови, који ће трајати три недеље, након чега следи уградња. Очекује се да лифт проради за око месец и по. Град Чачак је обезбедио новац за ову инвестицију (око три милиона динара), која је обухватила накнадно пројектовање, грађевинске радове и куповину лифта.

– Сада ће и они корисници у колицима, као и они који се отежано крећу, моћи да долазе на спрат, односно биће им доступни сви садржаји у Установи. На овом простору су, иначе, рачунари и музички инструменти, као и креативна радионица и две собе. Ускоро ћемо и у једном делу направити информатичку радионицу. Склопили смо уговор са нишком фирмом “Елеватор”, која је обезбедила извођача радова, а из буџета Града финансира се и надзорни орган – рекла је Јаковљевић, истичући да радови на уградњи лифта, прилагођеног за потребе корисника “Зрачка”, нису захтевали реконсктукцију зграде, јер се лифт налази споља, како се не би оштетила и нарушила унутрашњост, али ће бити потпуно заштићен.

Иначе, у “Зрачку” је тренутно 78 уписаних корисника, а редовно долази око 45. Четири кориснице нису до сада имале прилику да учествују у садржајима на спрату зграде. Лифт је један од услова да Установа добије лиценцу за рад.

Као један од разлога за то што многи редовно не долазе у “Зрачак” Јаковљевић наводи недостатак адекватног превоза за многе који живе далеко од Установе, посебно за оне из сеоских средина. Због тога, каже в.д. директорка, планирано је да се из донације привредника обезбеди и ова услуга.

В. Т.

 

Оставите одговор