Kulturni vodič

У ОБЈЕКТИВУ „ЧОВЕК И ПЛАНИНА“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „КАБЛАР“ И ФОТО ГРУПЕ „ФОРМАТ“

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Под покровитељством Фото савеза Србије недавно је у средњем холу Дома културе постављена седма изложба фотографија чланова Планинарског друштва „Каблар“, које последње две године излаже заједно са Фото групом „Формат“ из Чачка. У објективу љубитеља фотографије и планинарења нашли су се „Човек и планина“. Поставку изложбе потписује Слободан Пајић, а каталог Миленко Савовић. Сарадња са ФСС донела је нови квалитет овогодишњој изложби, јер је њене награђене и похваљене ауторе увела у систем категорисања и бодовања. За ову изложбу, приређену у част 68 година постојања и рада ПД „Каблар“, приспела су у папирној форми 252 рада 63 аутора, а жири је за излагање и конкуренцију одабрао 84 фотографије 55 аутора. Том приликом додељене су једна прва, две друге, три треће награде и пет похвала.

Забележена су сва путешествија планинара, акције и доживљаји у 2019. Квалитет изложбе је доведен на завидан ниво, а концепција је промењена прошле године, тако да се на изложбу могу пријавити фотографи из земље и иностранства. Председник жирија Слободан Пајић је рекао да је изложба добила први ранг, јер се на њу пријавило пет мајстора фотографије, два кандидат мајстора и три аутора, који су се нашли на листи десет најуспешнијих аутора 2018. године. Жири који су чинили и мајстор фотографије Миленко Савовић и дипломирани фотограф Бојан Пајић није имао лак посао, а о томе сведочи чињеница да се и од фотографија које нису одабране може направити, такође, добра изложба, истиче Пајић.

-Планинари и фотографи често имају сличне мотиве на својим радовима.То су изазови природе, уживање у нетакнутој природи и дружења. Планинарење често захтева добру кондицију, планинари и фотографи су, пре свега, радознали људи, жељни нових изазова, атрактивних пејзажа, нових видиковаца и простора. Да бисте упознали неку земљу, људе и обичаје, најбољи начин је пешачење и фотографско регистровање успутних визуелних импресија. Планине су већ годинама понос Србије: Копаоник, Тара, Златибор, Стара планина, а подједнако јединствена и нетакнута природа краси и Бесну кобилу, Суву планину… Планине кристално бистрих језера и слапова, густих шума и пашњака, укључује се у то и 15 врхова који прелазе висину од 2.000 метара, су богатство наше природе и како томе да одоле и планинари и фотографи – рекао је Слободан Пајић.

Имена награђених аутора је прочитала Ивана Васовић, такође успешна у фотографској уметности. Прву награду и златно одличје освојио је Мирослав Јеремић за фотографију „Испод Кука“. Две друге награде и сребрно одличје освојили су Бранислав Бркић за фотографију „Пастирски живот на планини Атлас“ и Јан Вало за „Има један кућерак“. Три треће награде и бронзана одличја понели су: Ленка Рибић Зеленовић за „Поља зелена“, Ђорђе Вукадиновић за „Етна“ и Драган Проле за „Повратак кући“. Похваљене су фотографије које потписују Аница Жупунски „Гравитација“, Милан Марковић “Зимски пејзаж 03“, Предраг Рашевић Врабац „Молитва“, Мирјана Јовановић „Медведник 9662“ и Зоран Лазић „Марш (Проклетије)…

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.