Društvo Kultura

КОНЦЕРТИ У ЧАЧКУ – НАЈДРАЖИ И НАЈЕМОТИВНИЈИ

ЗАВРШНИ КОНЦЕРТ БАЛЕТСКОГ СТУДИЈА ДОМА КУЛТУРЕ “FORCE”

– Као и много година раније, наступ пред највернијом, чачанском публиком за мене и балерине је најдражи, а уједно и најемотивнији. Тако је било и 17. јуна, на годишњем концерту на великој сцени Дома културе. Утисци су фантастични, веома сам задовољна. Публика је сваку кореографију и изведбу поздравила дугим и искреним аплаузом и то је најбоља потврда да су се константан рад, посвећеност и труд итекако исплатили. Тим пре, што је ово концерт након више од две године паузе због пандемије корона вируса. Иако су услови рада били другачији, радили смо и онлајн и у мањим групама и под маскама, али, као и увек предано, детаљно и савесно – утисци су кореографа Иване Дуњић, после завршног концерта Балетског студија “Force”, одржаног 17. јуна, у Дому културе.

Завршна кореографија, заједнички поклон публици, више од 100 балерина на сцени

ОДУШЕВЉЕНА ПУБЛИКА

На сјајном завршном концерту је наступило око стотину млађих и старијих балерина. Осим чланица Балетског студија Дома културе “Force“ и млађе и старије припремне групе, као специјални гости су наступиле и ученице другог и четвртог разреда издвојеног одељења Балетске школе “Лујо Давичо” у Чачку. Концерт су увеличале и бивше ученице, које су наставиле балетско образовање у средњој балетској школи, као и некадашње чланице балетског студија “Force“.   

– Концерт је отворила кореографија “Storm”, која је у октобру прошле године на такмичењу у Истанбулу освојила прво место, као и специјалну награду за најбоље извођење на читавом такмичењу. Девојке су награђене и правом на учешће на такмичењу “Prag Dance Open”, које ће бити одржано у новембру ове године. Уследила је омиљена кореографија публике “Алиса”, која је више пута изведена на књижевним вечерима у Дому културе и Градској библиотеци. Такође, недавно је изведена и на Фестивалу балета у Ужицу. Бајковите мотиве и атрактивне подршке публика је и овог пута испратила са одушевљењем – каже за наш лист кореограф Ивана Дуњић.

Ученице другог разреда Балетске школе „Лујо Давичо“ у Чачку, кореографија „Орхидеје“

Потом је наступила старија припремна група, са кореографијом “Love story”. Ова група већ неколико година вредно ради и спрема се за упис у први разред Балетске школе “Лујо Давичо”. Недавно је већина девојчица из групе успешно положила аудицију за упис у основну балетску школу. Оне ће од септембра похађати часове класичног балета, у класи наставнице Иване Дуњић. Wихов наступ је испраћен гласним аплаузом, а чачанска публика ће и наредних сезона имати прилику да гледа и ужива у њиховој игри.  

– Ученице у балетској школи, поред главног предмета – класичног балета, имају и примењену гимнастику, коју предаје наставница Весна Пешов, а све уз клавирску пратњу корепетитора Владимира Котлајића. Иначе, да напоменемо, упис у први разред још увек траје, а право на упис имају ученице узраста од 10 до 12 година, које у основној школи похађају парну, односно, црвену смену – подсећа наша саговорница.

ГРОМОГЛАСНИ, ДУГИ АПЛАУЗИ

Публици се јако допала и кореографија “Be Italian” из мјузикла “Nine”, где су девојке, поред осталог, играле и са даирама. Жив ритам и изузетна уиграност, публика је извођење поздравила громогласним, дугим аплаузом. Пред крај концерта изведена је награђена кореографија на такмичењу у Будимпешти, “Gnossiennes”.

Балетски студио Дома културе „Force“, кореографија „Gnossiennes“

– С обзиром на ситуацију изазвану корона вирусом, поједине чланице Балетског студија “Force” нису имале прилику да учествују на завршном концерту и поклоне се публици пред којом су играле готово 15 година. Својом огромном љубављу према балету и преданошћу, успеле су да кореографије које су играле учине посебним и незаборавним. Неке од њих су Анђела Василијевић, Исидора Богдановић, Лана Мариновић, Милица Јефтовић, али и Филип Бојовић, без кога многе атрактивне подршке и замисли не би могле да се изведу. Допринос Балетском студију “Force” које су оне дале је огроман и незабораван. Представиле су се и Анђела Грујичић, Кристина Давидовић и Јована Филиповић. Такође, као и ранијих година на концерту, то су били веома емотивни моменти. Сусрет бивших и садашњих чланица студија, као и прилика да се од публике опросте неке од девојака, које су завршиле средњу школу и од септембра одлазе на факултете. Публици су се свечано поклониле Александра Костић, Марина Домановић и Хелена Милуновић – навела је Ивана Дуњић.

СРЦА ПУБЛИКЕ ОСВОЈИЛЕ НАЈМЛАЂЕ БАЛЕРИНЕ

Ипак, срца публике највише су освојиле најмлађе балерине, које су у кореографији “Шећерлеме” одиграле беспрекорно, уз изузетан израз лица, правиле су разне формације, врло вешто и допадљиво.  

– На концерту су, као специјални гости, наступиле ученице ниже Балетске школе “Лујо Давичо“ у Чачку, у три кореографије. То су биле “Арапска игра”, “Орихидеје” и валцер “Сати” из чувеног балета “Копелија”. “Арапска игра”, награђена кореографија у Будимпешти, изузетно је технички изведена, што се публици јако допало. Такође, и кореографија “Орхидеје”, где посебну драж извођењу даје вешто баратање лепезама. У валцеру “Сати” девојке су се током извођења смењивале и правиле нове формације. Посебну драж и визуелни доживљај овој кореографији даје то што су балерине биле обучене по групама у хаљине четири различите боје, баш као што је и оригинална поставка чувеног балета. На тај начин асоцирају формације на проток времена, сати и доба дана и ноћи. Публика је ова извођења пратила помно и са одушевљењем – потврђује и Ивана Дуњић.

Млађа припремна група

Кулминација вечери било је заједничко појављивање балерина свих узраста на сцени у завршној кореографији. На сцени је у истом тренутку било више од сто балерина, које су на прилично малом простору успеле да изведу атрактивне подршке у којима су учествовале и најмлађе девојчице.

– Као гости наступиле су и неке од бивших ученица које су наставиле балетско образовање. Представиле су се Гала и Сара Памучар, које су још као петогодишње девојчице заиграле балет. Њихов таленат је одмах био препознатљив, што је чачанска публика небројено пута имала прилику да види. Након успешно завршене ниже Балетске школе у Чачку, сада су ученице средње Балетске школе “Лујо Давичо” у Београду, на одсеку за класичан балет и настављају да нижу успехе. Као и годинама уназад, већ по традицији, гости на концерту су били и чланови “Star Dance” студија, са две кореографије. Такође, као гости, наступиле су и балерине из студија “Dream Dance”, са кореографијом “Танго” – подсећа наша саговорница.

НАЈВАЖНИЈА ДОБРА ЕНЕРГИЈА У СТУДИЈУ

 Иначе, балерине Балетског студија Дома културе “Force” могу се похвалити бројним наградама и признањима на различитим државним и међународним такмичењима.

– Свакако да су награде јако важне, али нису најбитније, зато што је најважнија добра енергија у студију. Када постоји добра енергија, онда се вредно и озбиљно ради. Награде су ту као шлаг на торти и, нарвано, да су подстицај за даљи рад, дају снагу и једна су од битнијих мотивација за даљи успешан рад – каже Ивана Дуњић.

Старија припремна група

С обзиром на то да је претходних година због ситуације са пандемијом било затишје са наступима и такмичењима, планови за наредни период су разноврсни. Планирано је да у наредној сезони учествују на више међународних такмичења, на некима су и били током протеклих месеци, упркос пандемији. Желе да се поново представе тамо где су и освојили награде, пре свега, у Прагу и Истанбулу. Такође, учествоваће на балетским смотрама, такмичењима и фестивалима у Србији. Велики број ученица, које су ове године завршиле основно балетско образовање, наставља рад у Балетском студију Дома културе “Force”, а две ученице уписале су средњу Балетску школу “Лујо Давичо” у Београду, на одсеку за савремену игру.

У међувремену, Чачани с радошћу очекују неке нове фантастичне, емотивне концерте…

Н. Р.

Фото “Бест” Чачак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.