Aktuelno Grad

ФАБРИКА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА У ПРЕЛИЋИМА

ТЕХНИЧКА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЦЕНТРАЛНО ПОСТРОЈЕЊЕ ДО КРАЈА ОКТОБРА

Загађење река један је од највећих проблема у Србији, јер готово да не постоје фабрике за пречишћавање отпадних вода. Осим што је, наравно, важно због очувања и заштите средине у којој живимо, регулисање отпадних вода неопходно је решити у догледно време и због веома строгих, а можда и најскупљих параметара, које морамо испунити да бисмо били део Европске уније.

Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника Чачка

Чачак је направио неколико припремних, али веома важних корака ка изградњи таквог постројења, што је међу приоритетним питањима градског руководства. Према речима Мирјане Ђоковић, помоћнице градоначелника за област заштите животне средине, наш град је ушао у програм IPA 2019. То, поред осталог, значи да се нећемо кредитно задуживати због ове велике инвестиције, већ ће, од 22 милиона евра, колико према проценама кошта изградња постројења, највећи проценат (71 одсто) бити обезбеђен из донације, док ће преостали део бити финансиран из републичког и локалног буџета (још није прецизирано како ће процентуално овај трошак бити подељен).

Помоћница Ђоковић наводи да је планирана градња једног централног постројења на локацији Прелићи, прецизније на месту где се Атеничка река улива у Мораву. Град треба да изврши експропријацију још око хектар земље на тој локацији, да би се добила целина од седам хектара, колико ће заузимати будућа фабрика.

– Доћи ће тренутак када ће свака локална самоуправа морати да гради овакво постројење. За Србију су носиоци посла два града, Ниш је део IPA за 2018, а Чачак за 2019. Студија изводљивости, коју је Град урадио још 2013, сада је ревидирана. Недавно су у Министарству за европске интеграције представници града имали састанак са консултантима „JASPERS“-a (Joint Assistance to Support Projects in European Region – Заједничка помоћ за подршку пројектима у европском региону), који су радили ревизију студије изводљивости за Чачак и чија је оцена да имамо потпуно „зрео“ пројекат – рекла је Ђоковић за „Чачански глас“.

За пројектовање фабрике ангажована је шпанска компанија „Ептиса“. Око 350.000 евра за израду техничке документације обезбеђује Шведска агенција за међународну развојну сарадњу SIDA. Ове године биће завршена израда ове документације, а према Меморандуму, који су потписали градоначелник Милун Тодоровић и министар Горан Триван, до октобра мора бити све припремљено. Обавеза Града је да обезбеди локацију и да надлежни буду спремни да одговоре на све захтеве пројектаната. Због тога је формиран Пројектни одбор који води градоначелник, а у овом телу су помоћник министра задужен за инвестиције Слободан Перовић, директори градских комуналних предузећа, начелник ГУ за финансије и помоћница градоначелника Ђоковић. Формирана је и Јединица за имплементацију, која заједно са „Ептисом“ води посао. У њој је 13 чланова из локалне самоуправе и један представник Министарства.

Предвиђена је градња централног постројења на седам хектара у Прелићима, низводно од некадашњег сметилишта. У близини те локације већ годинама је и велика дивља депонија и постоји нада да ће се и овај проблем коначно решити.

– На тој локацији извучена је велика количина шљунка и свуда где се то радило настале су дивље депоније. Читава површина мораће да се очисти и тампонира, да се подигне ниво парцеле, како бисмо уз одређени бедем и регулацију саме Мораве заштитили будућу фабрику од поплава. То је један од услова донатора, јер нико неће дати новац за нешто што може бити уништено веома брзо – објашњава помоћница Ђоковић, додајући да систем, поред централног постројења, предвиђа и градњу више малих фабрика за пречишћавање отпадних вода, поред осталог у Овчар Бањи и Бањи Горња Трепча.

– Већ 2020. могао би да се распише тендер за извођача радова за централно постројење. Значајно је што све финансирамо из донације, а носилац комплетног посла је Министарство за заштиту животне средине, које ће одлучивати и о томе ко ће бити извођач радова. Наравно, ради се о великом послу, који се не може завршити за неколико месеци. Али, Чачак ће бити међу првим локалним самоуправама која ће имати функционалан систем пречишћавања отпадних вода. Када буде завршен посао, то ће сигурно поскупети услугу воде и канализације, али је корист немерљива. Неће више бити фекалних колектора који се уливају у Мораву и најзад ћемо моћи да кажемо да имамо чисту реку, што је највећи бенефит за све грађане – закључује Мирјана Ђоковић.

В. Тртовић

ДА БИ МОРАВА БИЛА ЧИСТА, ТАКВА МОРА БИТИ ЛУПЊАЧА

Да бисмо имали чисту Мораву, морамо имати и чисту Лупњачу и све друге притоке. Што се тиче масне мрље у Западној Морави, која се прошле и ове године појављивала више пута, помоћница градоначелника Мирјана Ђоковић каже да надлежне инспекције морају да заврше свој посао.

– Град Чачак је у протеклом периоду интервенисао са више од милион динара за анализе и за процес купљења уља и масти на самој Морави… Ниједног тренутка нисмо затворили очи. И даље се прати стање на Лупњачи и Морави. Надлежни државни органи морају натерати загађиваче да реше своје проблеме, јер, у супротном, све друго пада у воду – истакла је Ђоковић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.