Aktuelno Obrazovanje

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У ОШ “СВЕТИ САВА”

ИГРОМ ДО НОВИХ ЗНАЊА

 

02У Основној школи “Свети Сава” у суботу, 1. априла, одржан је Школски фестивал науке. Ова садржајна манифестација која је по шести пут организована у школи у Атеници, постаје традиција са све већим бројем учесника. Захваљујући томе, прошле суботе школа је личила на велику лабораторију, звучну и шарену, у којој су улогу научника имали управо ученици свих узраста. Школско двориште било је попут велике тржнице здраве хране, пре свега воћа са свих поднебља, а у учионицама су се могли видети разни призори – од народних обичаја до приче о екологији.

Према речима Мирослава Мандића, директора школе, на овогодишњем манифестацији учествовали су сви наставници са својим ученицима, са којима су заједно бирали теме за Фестивал науке. А школа има 860 ученика и око 90 наставника.

direktor mandic os sveti sava
Директор Мирослав Мандић

Почетак двочасовног дружења увеличао је концерт школског хора, а после тога додељене су награде за најбоље радове пристигле на литерарни конкурс који је расписао ОШ “Свети Сава”, баш поводом Фестивала науке.

– Фестивал је замишљен и организован тако да сваки школски предмет има неку тематику коју су ученици и њихови предметни наставници обрадили. Будући да је ово шеста манифестација, посебно је занимљиво, а у исти мах је тешко наћи увек нешто ново и занимљиво. Али, мислим да сви заједно то успевамо. С обзиром да наша школа већ дуго има међународни статус “еко-школе”, тема екологије је увек присутна, па и на овом Фестивалу науке – рекао је директор Мандић, подсетивши да је ова чачанска образовна установа међу првих десет еко-школа у Србији, а ове године је тај статус успешно обновила.

03Александра Стругар, професор разредне наставе, сматра да је циљ оваквих догађања у школи да се ученицима на нешто другачији и забавнији начин прикажу едукативни садржаји.

– На овај начин настојимо да децу изведемо из учионица, да им приближимо свакодневни живот и нове изворе информација, пре свега енциклопедије и интернет и да их кроз игру, посебно ученике млађих разреда, мотивешемо да сами крену путем науке – рекла је Александра Стругар, која је посебно истакла значај квалитетне сарадње са родитељима ученика, што је важан сегмент у васпитно-образовном систему, као и сарадња са свим јавним предузећима и установама у граду.

– Циљ ових фестивала је повезивање родитеља, школе и локалне заједнице. Надам се да ћемо наставити са овом лепом манифестацијом која даје добре резултате. А већ можемо да се похвалимо све успешнијим наступима наших ученика на бројним такмичењима – рекла је Стругар.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.