Aktuelno Društvo

„ČAČANKE“ U AKCIJI

Oformile su grupu „ČAČANKE“ na Fejsbuku. Grupa je nastala 24. novembra, a sada joj fali još samo oko 300 članica, pa da dostignu broj od 10.000. Namera im je da se međusobno upoznaju žene koje se bave raznim zanimanjima, da se druže i informišu… Žele da otkriju jedan novi, kreativni Čačak. Cilj im je i da prerastu u udruženje, pa da ih gradski oci prepoznaju i podrže kao ozbiljnu organizaciju, koja bi našem gradu imala da ponudi mnogo zanimljivih sadržaja.

 

Možda i najzanimljiviji deo ove priče je da je grupu oformila Dragana Milosavljević, inače Novosađanka, koja je udata u Čačku i u našem gradu živi već dve godine. Kaže da je ideja naišla spontano, jer je i sama imala dosta pitanja na koja nije znala odgovore i nije znala kome bi ta pitanja postavila.

– Zašto sve što tražim ne bi moglo da se nalazi na jednom mestu. Tako sam pomislila. Na primer ako me zanima koji je dobar vrtić, gde mogu nešto da kupim, da imam gde da pitam, pa da mi žene koje znaju odgovore. Tako smo krenuli – priča Dragana kako je sve počelo. I tako su zapravo i izgledali prvi postovi ove grupe. Međutim, za samo nekoliko dana ona je dobila jednu sasvim novu, ozbiljniju i mnogo praktičniju konotaciju.

– Prvih nekoliko dana nije to tako zaživelo. Svi koji su se bavili nečim su bili sramežljivi. Međutim, posle tri, četiri dana, žene su počele masovno da obelodanjuju ono čime se bave. Za desetak dana smo došli na 4.000 članica. U prvih sedam dana otkrile su se fenomalne žene sa svojim zanimanjima. Od pravljenja torti, nakita, dekupaža, slikanja na materijalima… – priča Dragana.

Iako je Novosađanka, iako su joj mnogi govorili: „Neće ti to uspeti, ovo je Čačak“, ona je verovala da hoće.

– Ja sam verovala da ću pronaći jedan Čačak koji nije takav i zaista sam ga pronašla. Cilj grupe jeste da se žene različitih profila i zanimanja upoznaju i druže, i da jedna drugoj pruže informacije, ali i na kraju krajeva da se upoznamo sa Čačkom. Jednim kreativnim Čačkom – priča naša sagovornica. Ideja im je da od grupe na Fejsbuku prerastu u udruženje, pa da sa velikim brojem kreativnih žena od našeg grada naprave poželjno mesto za sve, gde bi se i deci ponudili razni zabavni sadržaji koji im fale.

– Jedan od ciljeva je i da nas neko čuje iz gradske vlasti. Da mogu sutra da nam ustupe neki prostor ili finansijska sredstva, kako bismo mogli da napravimo festival ili da se okupljamo na nekom većem mestu, gde će moći da dolaze svi Čačani. Cilj nam je da promovišemo aktivnosti u Čačku. Da ne moramo da odlazimo na festival u Vrnjačku Banju, da ne moramo da idemo na Zlatibor ili okolna mesta, gde većina Čačana traži zabavu, već da napravimo nešto u svom gradu. Normalno je da za to očekujemo podršku od gradske vlasti – kaže Dragana. Ona napominje da ovaj grad ima šta da pokaže, s obzirom na to da samo grupa na Fejsbuku broji skoro 10.000 članova.

Ne može svako postati član grupe. Potrebno je odobrenje administratora Dragane, ili moderatora Suzane Resimić, Tanje Kuburović ili Nene Dilparić, Čačanki takođe zaslužnih za postojanje grupe. Postovi se, kaže Dragana, kontrolišu, jer ne žele da prostor bude „pretrpan“.

– Jedna žena je napisala komentar: „Super našla sam ovde nešto što mi treba, a inače sam to poručivala iz Valjeva“. To je upravo ta koncepcija zašto su u grupi dobrodošle i žene koje nešto proizvode i one koje ne proizvode.  To je taj spoj, koji mislim da je rezultirao odlično – objašnjava Dragana.

„ČAČANKE“ su već organizovale jedno dešavanje, pred doček Nove godine. Naime, organizovale su zabavu pod nazivom „Novogodišnja tombola“.

– Novogodišnja tombola je naša prva zabava i naše prvo okupljanje izvan virtuelnog sveta. Ideja je bila da se družimo, upoznamo i da svako donese po jedan poklon, ali i da svako dobije po jedan poklon. Darovi su uglavnom potekli iz radionica naših Čačanki. Odvojili smo deo i za reklamni prostor, gde je svako mogao da izloži svoje radove –  rekla je Dragana, naglašavajući da su se Čačanke odazvale u velikom broju i da je ovo samo početak jednog divnog druženja. Ona takođe ističe i da je u eri društvenih mreža, neizbežnih u današnje vreme, za koje se često mogu čuti mnogi negativni komentari, grupa „ČAČANKE“ upravo primer kako one mogu biti i svrsishodne.

Оставите одговор