Aktuelno Kultura

Филмски фестивал Слободна Зона од сутра у Чачку

Филмски фестивал Слободна Зона поново креће на своју Турнеју по градовима у Србији.

Са задовољством вас обавештавамо да ће седам најбољих филмова са нашег 14. фестивалског програма, одржаног од 7. до 12. новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала, бити приказани и у Чачку, у Уметничкој галерији “Надежда Петровић“, од 18 – 24. априла. Од четвртка до наредне среде, пројекције почињу у 20 часова. Улаз је бесплатан.

Предводник овогодишњег избора, који ће у току априла, маја и јуна обићи Србију, је филм који је отворио новембарски фестивал у Београду, Новом Саду и Нишу. У питању је играни филм о руском новом таласу – „Лето“, који осликава љубав, бунт и рокенрол у социјалистичком Лењинграду осамдесетих.

Затим следи шведски документарац „Бергман: година живота“ о години када је Имнгмар Бергман, један од најгенијалнијих редитеља свих времена био у замаху своје каријере и снимио два ремек дела, а режирао четири позоришна комада.

Још један светски хит који Турнеја Слободне Зоне доноси на свој репертоар и који филмска критика назива и новом Казабланком, је филм „Транзит“ најпознатијег немачког редитеља Кристијана Пецолда, о избеглици из Немачке који преузима идентитет убијеног француског писца и покушава да пронадје његову жену.

Публика широм Србије имаће прилику да погледа и играни филм „Капетан“ о младом немачком војнику који у последњим данима рата преузима идентитет нацистичког официра и постаје монструозни злочинац

На репертоару овогодишње Турнеје је и филм који је на фестивалу у Кану проглашен за документарац године и који је освојио Срце Сарајева за најбољи документарни филм. У питању је филм „Србенка“ Небојше Слијепчевића, који је осврће на догађај 1991. када је у центру Загреба убијена дванаестогодишња девојчица српске националности.

Истиче се и играни филм Три лица Џафара Панахија, о младој Иранки којој родитељи не дозвољавају да студира глуму, већ би у складу са традицијом требало да се уда.

Идеалан за млађу публику (12+), али и за одрасле је играни филм „Најбољи ортаци“ о Амберсону који помаже најпопуларнијем дечку у школи да освоји ћерку новог професора француског језика.

Пројекције у Чачку одржаваће се у Уметничкој галерији “Надежда Петровић“, од четвртка, 18. априла, са почетком у 20 часова, по следећем распореду:

Четвртак, 18.4. – Србенка
Петак, 19.4. – Лето
Субота, 20.4. – Транзит
Недеља, 21.4. – Најбољи ортаци
Понедељак, 22.4. – Капетан
Уторак, 23.4. – Три лица
Среда, 24.4. – Бергман: година живота

Улаз на пројекције је бесплатан. Добродошли у Слободну зону!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.