Aktuelno Društvo

ЦАРСТВО ПТИЦА ОКО НАС

ДРУШТВО “СОВЕ НА ОПРЕЗУ” ИЗДАЛО КЊИГУ

ЦАРСТВО ПТИЦА ОКО НАС

Друштво љубитеља птица и природе “Сове на опрезу” приредило је још једну новину у птичјем “свету” из нашег окружења. Књигу “Птице Чачка и околине”, која је у ОШ “Др Драгиша Мишовић” представљена наставницима биологије и географије чачанских школа, потписују Зоран Рајичић, Драгиша Петровић, Горан Николић и Жељко Енгелман, сви чланови руководства Друштва и велики заљубљеници у птице.

Сова, недавно повређена у Миоковцима, успешно се опоравила код свог домаћина Драгише Петровића и спрема се за нови лет

Књига, како су нагласили аутори, није уџбеник, нити научни рад, већ водич кроз “царство” птица које се најчешће могу видети у нашој околини. Уз велики број фотографија, веома квалитетних и занимљивих, које, осим “Сова на опрезу”, потписују ЈУ “Туристичка организација Чачка” и пријатељи друштва са фејсбука “Која је ова птица”, књига садржи основне податке о свакој птичијој врсти, али и занимљивости о њима, које често, како је то приметио Зоран Рајичић, личе на рубрику “Веровали или не”. Попут податка о чиопи, маленој птици која лети по десет и више месеци без престанка и да, кад једном падне на земљу, више не може сама да полети…

Управо због тога, аутори сматрају, да ће књига имати своје поклонике пре свега међу децом, основцима, њиховим наставницима, али и фотографима аматерима и свим љубитељима природе.

– Ово је прва књига и она обухвата 100 птица. Припреме су трајале две године, али смо је урадили за четири месеца, а издавање књиге подржао је Град Чачак. Ове године намеравамо да издамо и другу књигу, са новим врстама птица. Ако будемо имали поново подршку Града, друга књига изаћи ће до почетка нове школске године. Наша жеља је да птице приближимо на популаран начин, пре свега деци, али и другима – рекао је Рајичић.

Треба рећи и да сви, који су допринели да књига буде штампана, не само аутори, већ и лектор Милан Громовић, Мајо Давидовић, задужен за дизајн и припрему, радили су без ауторских хонорара. Аутори се захваљују и чачанској штампарији “Инпринт” за велику помоћ и подршку. Књига је штампана у 317 примерака, сви наставници добили су бесплатно књиге и за школе у којима предају, а на пролеће ће књига бити представљена и широј публици.

Друштво “Сове на опрезу” тренутно спроводи акцију “Попис зимовалишта утина” на територији целе Србије, али пре свега Моравичког округа. Према речима Рајичића, иако је откривено 26 нових зимовалишта,  забрињавајући је податак да је на територији Чачка, примећен знатно мањи број утина, него прошле године. Он је преко наших новина позвао све мештане који примате сове у својој околини, да јаве Друштву преко фејсбук странице.

Такође, као и претходних година, спороводи се “Међународни попис птица водених станишта”, а волонтери из Чачка пописују птице од ушћа Западне и Јужне у Велику Мораву (код Сталаћа) до Пожеге, односно на простору од око 200 километара.

Иначе, на територији Чачка евидентирана је 231 птичија врста, од чега 184 у Овчарско-кабларској клисури. Само пре неколико дана Горан Николић је у овом подручју по први пут видео птицу за коју се претпоставља да је мрки галеб, који до сада никада није забележен у нашем крају.

В. Тртовић  

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.