Aktuelno Društvo Grad

ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД – ВАЖНА АДРЕСА ЗА ПОДРШКУ И ПОМОЋ

 

ОСНАЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ – БОЉИ ПОЛОЖАЈ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИХ ОСОБА

sajt Zorica Delic
Зорица Делић, Центар за социјални рад Чачак

За велики број особа са инвалидитетом и њихових породица врата Центра за социјални рад Града Чачка су прва на која “закуцају”, када траже помоћ и подршку. У овој установи немају податке колико особа са инвалидитетом добија помоћ, јер оне нису издвојене од осталих корисника. Ипак, запажање удружења ОСИ у нашем граду је да још има много оних који су ван свих евиденција. У највећем броју то су породице које живе у сеоским срединама, али има их и на подручју самог града, које, из разних разлога, о својим проблемима ћуте. Тако, ове породице нису у прилици да сазнају која права и услуге могу остварити преко Центра за социјални рад (ЦСР), као и неких других државних или локалних институција. О овој теми и о питањима, која су често истицали наши саговорници у овом серијалу, разговарали смо са Зорицом Делић, социјалном радницом ЦСР Чачак и члан Интерресорне комисије за пружање додатне подршке детету/ученику.

– Наш задатак је да при првом контакту са корисницима предочимо сва права и услуге које могу остварити, да их подучимо како да остваре та права и да их подстакнемо да то ураде. Поред тога, у Центру свако може добити психо-социјалну подршку, правну помоћ, благовремене информације, све оно што, као установа, можемо да им обезбедимо – напомиње Делић на почетку разговора.

…На питање колико се често догађа да су породице и даље ван евиденција свих надлежних служби, Делић каже да је имало и још увек има оних које “открију” када оду на терен због неког сасвим другог посла.

– Углавном се ради о породицама у сеоским срединама. Из различитих разлога људи ћуте. Неки још сматрају “срамотом” имати дете са инвалидитетом. Други немају довољно поверења у институције, сматрају да нико не може да им помогне. Али и овакво схватање се доста променило, јер се све више прича о томе, породице су се и саме осмелиле да говоре о својим проблемима, укључени су различити системи – здравство, социјална заштита… Мислим да се ситуација мења на боље. Управо зато нам се чини да су те особе бројније, а уствари су сада само “видљивије” за друштво – износи своје запажање Делић.

2 izletУ најтежем положају су породице у којима сиромаштво и болест “живе под истим кровом”. То су често управо они које друштво “не види”. У овом делу веома важна је добра сарадња са месним заједницама, од којих често у Центру добију информације када је некоме потребна помоћ… Понекад се јављају и комшије, а има и анонимних пријава. Дешава се да се на тај начин сазна за породице које имају децу са тешкоћама у развоју, да при том ниједан од родитеља није запослен, а не остварују права и услуге  у социјалној заштити…

…Према Закону о социјалној заштити, преко Центра за социјални рад породице ОСИ могу остварити новчану социјалну помоћ и право на једнократну, ванредну и привремену новчану помоћ. Наша саговорница наглашава да ово право имају само породице са децом са инвалидитетом које су материјално угрожене, односно оне које остварују приход испод номиналног нивоа социјалне сигурности, а који прописује Министарство за рад, запошљавање и социјална питања.

Такође, могу оmarkica osi za projekatстварити право на додатак и увећани додатак за помоћ и негу другог лица. Преко Центра ово право остварују они корисници, који нису осигураници Фонда пензијског и инвалидског осигурања (ПИО), а то су обично деца са инвалидитетом. Остваривање овог права није везано за материјални статус, али се утврђује на основу мишљења лекарске комисије Фонда ПИО, која процењује здравствено стање корисника.

– Многе породице, које су у бољој материјалној ситуацији, устручавају се да остваре ово право. Догађа се да породице, материјално ситуиране, не поднесу захтев за ову помоћ, јер сматрају да је то потребније неком другом детету. Мисле да ће тиме што њихово дете користи ово право, угрозити интерес неког другог. То није тачно. Свако ко има здравствени проблем и у тој је категорији, треба да оствари ово загарантовано право по основу болести, а не по материјалном статусу – објашњава Зорица Делић…

В. Тртовић

Цео текст прочитајте у недељнику „Чачански глас“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.