Društvo Geografski zavičajnik

ЦИГАНМАЛА – УСПОМЕНА НА ПОЧЕТАК БИЦИКЛИЗМА У ЧАЧКУ

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (43)

ЦИГАНМАЛА – УСПОМЕНА НА ПОЧЕТАК БИЦИКЛИЗМА У ЧАЧКУ

Фотографија коју објављујемо захваљујући Чачанину Зорану Вучковићу, који живи у Цириху, снимљена је око 1933. године, испред Пушкарске радионице Зорановог деде Здравка. На слици су осим њега, његова жена Даница и њихових пет синова – Душан, Богосав, Милан, Добривоје (Зоранов отац) и Сибин. Зоран каже да не зна поуздано годину настака фотографије, као ни повод, али претпоставља да је реч о бицилистичкој трци организованој у Чачку, у којој су важно место могли имати његови стричеви (њих двојица су у некој врсти униформе, док остали учесници носе дресове). Најстарији Душан могуће је да је био и организатор трке, пошто је био оснивач и први председник Велосипедског друштва „Орлић“ Крагујевац.

На фотографији су и многи мештани Циганмале, комшије Вучковића. Зоран је на слици препознао Милорада и Милоша Кувекаловића, оца и сина, чија је породица била у блиским пријатељским и кумовским везама. Те везе и данас живе кроз Рашка Кувекаловића, Милорадовог унука и Зорана Вучковића.

Како нам је Зоран испричао, годинама је трагао за овом фотографијом, пошто је пре десетак година чуо да она постоји. Трагао је по шкрињама у својој кући, тражио је у Народном музеју и Историјском архиву… На крају је пронашао слику код своје сестре од стрица Радославе Раде Бабић, која је баш и рођена 1933. Фотографију, сада урамљену, Зоран чува у свом стану у Цириху, поред свих других драгих слика.

В. Тртовић  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.