Aktuelno Društvo

ЧАЧАНСКИ СОЦИЈАЛИСТИ НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБЕЛЕЖАВАЈУ 5. ЈУН, СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ПЛАСТИЧНА АМБАЛАЖА ЗАГАЂУЈЕ ПЛАНЕТУ

Градски одбор СПС Чачак ове године обележава 5. јун, Светски дан заштите животне средине и даје свој допринос у борби против пластичног отпада. Поводом тога, у уторак ГрО СПС организује акцију и трибину, а у овој странци најављују формирање Савета за заштиту животне средине.

– Највећи проблем је пластична амбалажа за једнократну употребу и зато позивамо грађане, чланове и симпатизере СПС-а да посете наш штанд, који ће бити постављен 5. јуна од 8 часова, испред зграде СПС, у Улици Филипа  Филиповића 2, где ћемо посетиоцима бесплатно делити натронске кесе, као први корак у промени навике, да престанемо са коришћењем пластичних кеса. Такође, позивамо све заинтересоване грађане да истог дана од 18 часова посете наше просторије, где ћемо имати трибину на тему “Изборимо се са пластиком”, на којој ће предавачи бити стручњаци из области заштите животне средине, тако да ће сви присутни моћи да поставе питања на тему загађења планете пластиком, али и да дају предлоге како тај проблем може да се реши, почев од појединца, на локалу, па до решења које можемо као предлог упутити Влади Републике Србије – рекао је Немања Трнавац, председник ГрО СПС Чачак.

Народни посланик и члан Председништва Главног одбора СПС проф. др Снежана Богосављевић Бошковић каже да је право човека да од својих предака наследи здраву животну средину, али да има обавезу да је заштити и чува за генерације које долазе…

Лидија Јакшић, члан ИО ГрО СПС, подсећа да је овај Дан установила Генерална скупштина УН још 1974. године, у циљу подизања свести о проблему угрожености животне средине, као и иницирању активности за формирање светског покрета за заштиту животне средине.

– То је најважнији дан када се оснажује глобална спознаја о заштити животне средине и када се спроводе активности које томе доприносе. Циљ свих активности тога дана је да се подигне еколошка свест свих, од влада држава до сваког појединца. Као глобална платформа, овај датум се слави у више од 100 земаља, укључујући и Србију. Више од пола милијарде људи широм света уједињени су у једном циљу: како да спасу планету и обезбеде чистију, зеленију и сјајнију будућност за себе и будуће генерације – навела је Лидија Јакшић, по занимању специјалиста молекуларне биологије.

– Циљ свих ових веома ургентних активности је да се трајно изборимо са пластичним отпадом – закључује она.

В. Т.

Цео текст прочитајте у новом броју “Чачанског гласа”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.