Aktuelno Društvo

ЧАЧАНСКОМ ИСТИТУТУ ЗА ВОЋАРСТВО ПРИЗНАТЕ ЈОШ ДВЕ НОВЕ СОРТЕ ШЉИВЕ

ПЛАНИРАН И МОДЕРАН ОГЛЕДНИ ЦЕНТАР

Чачански Институт за воћарство може се поносити оствареним резултатима у прошлој години, посебно када је реч о реализацији бројних пројеката, научно-истраживачком раду, финансијским извештајима. Према речима директора ове институције др Милана Лукића, и ове године предстоје велики задаци, пуно инвестиција и реализација различитих пројеката, како у сфери научно-истраживачке, тако и у допунској делатности.

– Претходне године смо започели неколико пројеката које финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, али биће реализовани и током 2018. Реч је о пројектима воћарске производње који ће се реализовати наредне три године, а у вези су са сертификацијом и клонском селекцијом садног материјала малине и технологијом гајења јагодастих врста воћака, првенствено малине и јагоде. Циљ Института и Министарства пољопривреде је да што више унапреде производњу садног материјала и технологију производње, посебно код јагодастих врста воћака, односно код малине, имајући у виду велике проблеме у области малинарства последњих неколико година. С обзиром на стручан кадар којим Институт располаже, можемо да реализујемо све пројекте, како клонске селекције и сертификације, тако и технологије гајења, који ће бити организовани на неколико најзначајнијих локалитета, односно где је производња малине најзаступљенија – каже Лукић.

Директор подсећа да је Институт за воћарство добро започео 2018. годину, с обзиром на то да је крајем јануара, комисија надлежног министарства за признавање сорти коштичавих врста воћака признала две нове сорте шљиве, које су створене у овој институцији. Институт тренутно има 17 признатих сорти шљиве, што је још један доказ да је лидер када је реч о стварању нових сорти, не само на Балкану, већ и шире.

– Још увек нисмо дали имена овим сортама шљиве, али планирамо ускоро. Реч је о сортама које су позног и врло позног времена зрења, које сазревају упоредо са шљивом стенлеј и знатно касније. Циљ оплемењивања је да добијемо и врло позне сорте, како би период сазревања, односно период употребе свежих плодова пролонгирали што је могуће дуже. У току ове године очекујемо признавање још једне нове сорте шљиве – најавио је директор Лукић.

Међу приоритетним плановима менаџмента Института је и стварање бољих услова за рад истраживача, као и набавка научно-истраживачке опреме.

– У току ове године уложићемо око десет милиона динара за набавку научно-истраживачке опреме, што су значајна средства, и створити боље услове за рад наших истраживача. Заједно са сарадницима, истраживачима из различитих институција из земље и иностранства остварићемо добре резултате научно-истраживачког рада. Поред тога, почетком године смо започели адаптацију лабораторија, климатизацију комплетне зграде Института, а значајна средства уложићемо и у партерно уређење, односно у нову ограду, дрворед, прилазне стазе, паркинг простор – наводи наш саговорник.

Директор подсећа да је Институт за воћарство недавно посетио министар пољопривреде Бранисалв Недимовић, када је најавио да би у оквиру ове институције требало да буде изграђен и модеран Огледни центар за воћарство, који би представљао стециште свих научних сазнања:

– Још увек смо у фази прикупљања одговарајуће документације, очекујемо да реализацију започнемо у току ове године. Веома је важно то што наш Институт има 18 доктора наука, врсних стручњака из различитих домена научно-истраживачког рада који су спремни да буду носиоци целокупног сегмента воћарске науке и струке у нашој земљи. Огледни центар ће бити веома значајан и када је реч о трансферу знања ка произвођачима, посредством пољопривредних саветодавних и стручних служби.

Говорећи о комерцијалној делатности, др Лукић је истакао да ће ове године Институт повећати производњу садног материјала, имајући у виду да је потражња за садницама свих врста воћака у току 2017. и почетком ове године била релативно висока. При куповини садног материјала у Институту, сходно одабраној врсти воћака, купци ће добити и информације за адекватну припрему земљишта, правилно извођење и растојање садње, као и за све остале неопходне мере усмерене ка интензивном гајењу воћака. Само производња реализована у условима правилно изабраног локалитета, адекватног типа земљишта, система гајења и правовременог извођења свих агротехничких мера, усклађених са биолошким захтевима гајене врсте воћака, може обезбедити успешну воћарску производњу, наглашава др Лукић. Осим у малопродајном објекту Института за воћарство, купци садни материјал могу да поруче и он лине, преко званичне интернет странице, где ће одабиром одговарајуће сорте и количине поручити саднице, а запослени ће испоруку извршити брзом поштом, подсећа директор.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.