Aktuelno Grad

ЧАЧКУ 16 МИЛИОНА КРОЗ ПРОЈЕКАТ „ГРАДОВИ У ФОКУСУ“

Град Чачaк је на конкурсу Министарства културе и информисања „Градови у фокусу 2019“, добио 16.000.000 динара за пројекат „Чачак на сцени – Трансформација културног простора града у поливалентну сцену“.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је приликом проглашења резултата конкурса, рекао да ће реализацијом пројекта који је подржан средствима Министарства бити оспособљен простор за депо у згради некадашњег Окружног начелства, као и да ће локална самоуправа издвојити средства за исти пројекат.

Министарство је подржало укупно 11 пројеката из исто толико градова и општина у укупном износу од 133.000.000 динара.

Министар Владан Вукосављевић је подсетио да је Министарство пре три године указало на неопходност увођења децентрализације у Србији, у сферама културне политике у инвестиционом, програмском и сваком другом смислу.

„Реч децентрализација је љупка и привлачна и радо се користи у протоколарним приликама, али се често дешава да иза те речи изостају дела“, рекао је министар.

Према његовим речима конкурсом „Градови у фокусу“ Министарство културе и информисања, у сарадњи са јединицама локалних самоуправа, показало је и доказало да принцип децентрализације културе, односно финансирање културе и културне политике у ширем смислу, може да функционише.

„У протекле четири године, укључујући и овај конкурс, Министарство је определило око 600 милиона динара, за инвестиционе и друге пројекте у бројним градовима и општинама широм Србије. Тих 600 милиона употребљено је за врло корисне пројекте. Многе тзв. мале средине су добиле значајна средства за наше прилике и околности, за реконструкцију објеката домова културе, библиотека, архива, за одређене манифестације и све друго што су сматрале важним и целисходним за њихову средину“, истакао је Вукосављевић.

Он је приметио да и даље постоје локалне самоуправе које се не пријављују на конкурс „Градови у фокусу“, као и оне које шаљу недовољно квалитетне пројекте. Министар је тим поводом позвао све локалне самоуправе да се обрате Министарству културе и информисања за стручну и сваку другу помоћ у изради пројеката.

„Имајући у виду да је до сада био принцип да се локалне самоуправе не могу пријављивати из године у годину како би што већи број општина имао прилику да буде бенефицијар тих средства, од следеће године важиће принцип да поново могу да се пријаве сви“, навео је ом.

Вукосављевић је истакао да је принцип децентрализације веома важан и да сви морамо да се непрестано трудимо како би се културни живот у Србији развија у свим правцима у свим локалним срединама.

„Србија не сме да постане организам са великом главом где се гро културног живота дешава у Београду, док у мањим срединама стагнира. Нама је потребан одрживи и снажан културни развој, а не стагнација. Према томе у мери у којој то може Министарство ће настојати да ради у истом правцу“, закључио је Вукосављевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.