Aktuelno Kultura

ЧВОРОВИ МАКРАМЕА – ЗАДОВОЉСТВО СТВАРАЊА

У ГАЛЕРИЈИ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ИЗЛОЖБА ДЕЛА ВЛАДИМИРА РАДУЛОВИЋА

Када је прошле године у “Ноћи музеја” држао прву креативну радионицу макрамеа, Владимир Радуловић није много размишљао о томе да ће оно што ствара овом старом техником једном представити својим Чачанима у неком изложбеном простору. Јер Радуловић, дизајнер у пензији, хтео је тада, пре свега, да друге упозна са макрамеом, задовољством стварања и једноставном лепотом споја уметности и умећа. Колико је успешно то урадио кроз две радионице, показало се на изложби “Макраме уметност везивања чворова”, која је прошлог петка, 4. маја, отворена у Галерији Народног музеја. Бројни посетиоци су се, након отварања изложбе, распитивали о техници, били заинтересовани да на некој радионици и сами науче да “плету” у чворовима.

– У додиру са предивом одвија се непрестана размена порука, енергија, хтења… Док везује чворове, Владимир Радуловић црта и слика, понајвише ваја, а непрестано пребира. Уплиће у сталну потку коју носи у себи и гледа пред собом, коју ћути, а коју лагано и стрпљиво отвара. Његово везивање чворова су као дуге ћутње и бдења – рекла је поред осталог приликом отварања изложбе Делфина Рајић, директорка Народног музеја…

Изложба у Народном музеју је прво приказивање макрамеа у овом делу Србије, што је посебно важно за Владимира Радуловића.

– На првој радионици био сам веома изненађен, јер нико од посетилаца није знао шта је макраме. Тада се и родила идеја да пре следеће радионице буде једна изложба, на којој заинтересовани могу видети шта све може да се уради овом техником. То је главни разлог зашто је изложба постављена и зашто изгледа баш овако шаролико. Јер сам желео да прикажем шта све може од макрамеа да се направи – објаснио је сам аутор.

Владимир крајем маја путује у Загреб, где ће у једној галерији, одржати седмодневну радионицу. Власница те галерије дошла је до књиге “Макраме”, коју је као приручник приредио Радуловић, а пре две године издало ИП “Легенда”. Књига је опремљена цртежима и фотографијама Владимирових радова.

В. Т.

НОВА РАДИОНИЦА У МУЗЕЈУ

Владимир Радуловић је, после завршене Средње уметничке школе у родној Пећи, 1973. дипломирао на Академији примењене уметности у Београду, Одсек примењене пластике, смер дизајнер. Радио је у Компанији “Слобода” као индустријски дизајнер, све до пензионисања. Макрамеом се бави више деценија, а како нам је рекао и пре годину дана, када је о њему објављена репортажа у “Чачанском гласу”, и сада понавља да просто ужива у свом хобију. Такође, није му била намера да изложбом своја дела “стави на оцену” других, већ да на овај начин приближи технику свима онима који би желели да се опробају у макрамеу. Нова школа у Народном музеју, коју ће Владимир бесплатно одржати у оквиру манифестације “Ноћи музеја”, је од 14. до 20. маја, до када траје и изложба. Овог пута радионица ће обухватити две групе – млађу и старију, а сви заинтересовани могу се пријавити запосленима у Народном музеју.

(Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“)

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.