Aktuelno Društvo

СЛОБОДНО ВРЕМЕ “ВЕЗАНО” У ЧВОРОВЕ

ВЛАДИМИР РАДУЛОВИЋ, ИНДУСТРИЈСКИ ДИЗАЈНЕР У ПЕНЗИЈИ, НЕГУЈЕ РЕТКЕ ТЕХНИКЕ

СЛОБОДНО ВРЕМЕ “ВЕЗАНО” У ЧВОРОВЕ

1 VladimirНајвећи део свог радног века Владимир Радуловић је провео у Компанији “Слобода” као индустријски дизајнер. Од пре четири године ужива у пензионерским данима, али скоро да нема слободног времена. Сваки такав тренутак испуњава необичним креативним хобијем. Владимир се бави макрамеом, старом техником израде предмета везивањем чворова… Пошто свој хоби никада није желео да уновчи, оно што је до сада створио махом је поклањао или остављао да краси породични стан. Зато, када уђете у дом породице Радуловић, поглед вам “запиње” о мноштво детаља и уникатних предмета. У “атељеу”, односно соби у којој најчешће ствара, не можете видети алат, јер за рад највише користи руке. А све у стану одише природом, јер Владимир углавном и ради са природним материјалима.

После завршене Средње уметничке школе у родној Пећи, 1973. је дипломирао на Академији примењене уметности у Београду, одсек примење пластике, смер индустијски дизајн. Са макрамеом се сусрео сасвим случајно. Као дете, због повреде руке, био је у центру за рехабилитацију у Косовској Митровици. Шумарски инжењер из Пећи, пореклом Рус, учио их је да раде таписерије, ткају тепихе, па и да праве предмете везивањем морнарских чворова, што је, касније ће схватити Владимир, основа за макраме.

– То је било у циљу бржег опоравка, јер јача моторику руку. Тада сам направио свој први предмет – један каиш. Временом сам и заборавио на то, али у Сарајеву, где сам до 1978. радио у “Енергоинвесту”, на једној изложби сам видео таписерију која је била урађена том техником. Сетио сам се тог догађаја из детињства, па сам настојао да обновим знање… Тако је и почело моје интересовање за чворове. Правио сам каишеве, огрлице, понеку таписерију, углавном за поклон. И то у слободно време. Као одмор од онога што сам радио у фабрици, а мој посао је био од паковања поклона, дизајнирања апарата за домаћинство, до уређења ентеријера – прича он.

Своје радове никада није излагао, осим на једној заједничкој изложби у Сарајеву. То га једноставно није интересовало. Као ни то да свој хоби претвори у новац. Ради када му неко нешто наручи, а до њега људи долазе опет по препоруци оних који су раније добили неки поклон…

…Осим овог хобија, ради и интарзију, још једну ретку и веома занимљиву технику, која се може описати као уметност мозаика, у његовом случају, дрвета у дрвету…

…Владимир Радуловић приредио је и књигу “Макраме”, као приручник за почетнике, али и за оне који већ знају да раде макраме. Књига је опремљена цртежима и фотографијама Владимирових радова – одевних предмета, детаља, торби, лустера, накита, разних украса… Књигу је прошле године у сарадњи са Радуловићем, издало Издавачко предузеће “Легенда”.

В. Тртовић

Цео текст можете прочитати у новом броју “Чачанског гласа”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.