Aktuelno Društvo

ШАМПИОНСКА “АЈКУЛА” СА ГОЧА

У ИНСТИТУТУ ЗА ВОЋАРСТВО ОДРЖАНА СЕДМА СМОТРА НАЈБОЉИХ СРПСКИХ ШЉИВОВИХ ПРЕПЕЧЕНИЦА

 

Ову својеврсну лигу шампиона, када је у питању шљивова препеченица са простора Србије и Републике Српске, већ седам година за редом организују Институт за воћарство и Град Чачак. Пре великог финала одржане су регионалне смотре у Горњој Трепчи, Осечини, Блацу, Пожеги, Аранђеловцу, Тополи и Београду, а у Чачак су на оцену стигле оне које су и на тим такмичењима биле међу најбољима. Од 50 у конкуренцији, најбоља је препеченица са Гоча, дестилерије “Ток”, чије је седиште у Београду, коју држе Верољуб и Иван Урошевић. Она је са 19,08 бодова понела епитет “ајкуле”. Велику златну медаљу, односно оних који су освојиле више од 18,50 поена, заслужило је чак 22, а међу првих десет је и ракија пет произвођача из нашег краја. О каквој конкуренцији се радило, показује и оцена за ракију на 50. месту – 17,23, која је заслужила сребрну медаљу!

Професор др Нинослав Никићевић, дугогодишњи председник свих комисија за сензорно оцењивање квалитета јаких алкохолних пића на просторима Србије и екс Југославије, рекао је да је од ове године уведена нова пракса, односно да се не читају просеци у паузама, све до коначних оцена. На овај начин, све постаје неизвесно до краја, када се врши и дешифровање, будући да се тако узорци и оцењују.

Ко прође ову комисију, чачанску, која ради у истом саставу већ седам, осам година, може заиста да каже да има набољу шљиву препеченицу у Србији. Узорци су шифровани, оцењивање је тајно и објективно. Сваки члан комисије, на скали од 0 до 20, оцењује основне параметре квалитета (боју, бистрину, типичност, мирис, укус), који важе за сваку земљу у Европској унији и у свету.

По оцени комисије друго место освојила је ракија “Јеличког дуката” из Придворице са 18,95 поена, стара 23 године. О каквим нијансама се ради говоре остали резултати, па их је вредно навести. Треће место освојила је шљивовица Драгог Ивановића из Алабаме код Блаца (18,93), четврто Милоша Вићентијевића из Брђана (18,91), пето Станимира Минића из Трепче (18,84), шесто Милана Плазинића из Премеће (18,83), седмо Илије Рудића из Борче (18,77), осмо још једном Милана Плазинића (18,75), девето “ПД Ртањска ватра” из Бољевца (18,73), а десето место припало је опет Илији Рудићу из Борче (18,72).

Ракије су вредновали све сами еминентни стручњаци у овој области, универзитетски професори и сарадници Института, које је представила Маријана Пешаковић, помоћник директора Института за воћарство. Председник деветочлане комисије је и ове године био проф. др Нинослав Никићевић, а његов заменик дипломирани технолог Милољуб Гојковић, иначе оснивач смотре. Чланови комисије били су проф. др Веле Тешовић, проф. др Светомир Милојевић, проф. др Љубомир Урошевић, др Бранко Поповић, др Иван Урошевић, дипл. хемичар Милош Петрић и дипл. технолог Велимир Митровић.

В. Тртовић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.