Društvo Geografski zavičajnik

LJUBIĆ – MESTO KOJE SE VOLI

GEOGRAFSKI ZAVIČAJNIK (51)

LJUBIĆ – MESTO KOJE SE VOLI

Panorama Ljubića, foto Ljubo Novković

Nije poznato poreklo imena Ljubić, ali se sa velikom sigurnošću može tvrditi da je niklo iz slovenskih korena. Osnova lj u b očigledno potiče od glagola ljubiti (ruski: LЮBITЬ znači voleti). To bi moglo da bude objašnjenje za mnoge toponime, lična imena i prezimena kod srpskog i drugih slovenskih naroda.

Na teritoriji „druge” Jugoslavije nalazimo imena naselja Ljubiš i Ljubanje na Zlatiboru, Ljubovija, Ljubostinja, Ljubičevo, Ljubeš kod Aleksinca, Ljubljana i Ljubelj (prevoj na Karavankama), Ljubinje i Ljubuški u Hercegovini, zatim Ljuboten (vrh Šar-planine) i još dva Ljubeša – planine u Hercegovini i Dalmaciji.

U Poljskoj, između Labe i Odre, postoji Lubic; Liubice, grad. U centralnim delovima Ukrajine nalazimo mesta Ljubin, Ljubat, Ljubeć, Ljubešov i Ljubomlje. Veliki broj ličnih narodnih imena počinje ili se završava sa lj u b… Prezime Ljubić pripada brojnoj familiji iz Sirnićke župe na Kosmetu, a nalazimo ga i na Hvaru i u Sloveniji kao Ljubič. (U Lijevoj Rijeci Ljubići pripadaju Piperima.)

Ljubićka varošica između dva svetska rata

Možda bi se ovde mogla svrstati i ljubičica, zeljasta biljka, jedan od vesnika proleća. Slobodnije rečeno svi ovi nazivi, ili bar većina od njih, upućuje na nešto što se ljubi, ili tačnije – na ono što se voli!

Što se tiče samog Ljubića, ustanovili smo da su na teritoriji bivše Jugoslavije postojala još dva istovetna toponima. Prema Enciklopediji Jugoslavije, Ljubić je planina u Bosni, jugozapadno od Dervente… U Vojno-geografskom institutu u Beogradu našli smo kartu u razmeri 1:25.000, na kojoj jedna sekcija nosi naziv Ljubić. Na tom prostoru, blizu Prnjavora, rečica Vijaka i potok Mravica ulivaju se u reku Ukrinu, desnu pritoku Save… Ljubić je i neveliko selo u Gruži (opština Knić), pored magistralnog puta Kragujevac – Kraljevo, između Kotlenika i Gledićkih planina. (Relja Novaković, Viševekovna istorija Čačka, Beograd 1995)

Rodoljub Petrović, novinar i publicista

 

2 thoughts on “LJUBIĆ – MESTO KOJE SE VOLI

Ostavite odgovor