Uncategorized

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ: ПАЗИМО НА ДЕЦУ!

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ: ПАЗИМО НА ДЕЦУ!

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ

ПАЗИМО НА ДЕЦУ

Од 5. до 7. марта Регионални центар за стручно усавршавање запослених у образовању у Чачку је организовао интерактивно предавање на тему “Безбедност деце на интернет”. Предавања су одржавана за наставнике и директоре школа, ученике и представнике ученичких парламената, родитеље и представнике Савета родитеља, а предавач је била Катарина Јонев, стручњак за ову област, завршила је Факултет политичких наука, смер Међународни односи, мастер студије Међународног права на Правном факултету, две године докторских студија на Факултету безбедности и тренутно је на докторским студијама на Факултету политичких наука, Међународни односи, све то са непуне 32 године.

 

ИНТЕРНЕТ ЏУНГЛА

Живимо у дигиталној ери, када је дигитална технологија прожела свакодневицу људи, а дигитални медији су ту свуда поред нас, они су најприсутнији, најраспрострањенији, најмоћнији. Друштвене – социјане мреже, твитер, инстанграм, фејсбук, користи све већи број људи, а међу њима трећина су млађи од 18 година. Стваран и онај виртуелни живот се много разликују, само што, нажалост, наша деца то тек треба да открију. Постоје бројни позитивни аспекти друштвених мрежа, али о оним негативним мало се зна и говори у јавности. Млади су најчешће жртве интернет предатора – педофила, психопата, перверзњака и манијака сваке врсте. Наша деца често праве грешку и постављају се сувише отворено на мрежама, деле своју интиму, информације и комуницирају са потпуно непознатим особама, често скривеним иза лажних идентитета. Злоупотебе такве комуникације су честе, подаци о деци, младима, често се користе у нелегалне сврхе. Из тих и бројних других разлога заштита деце и младих постаје горуће питање, како на глобалном нивоу, тако и у Републици Србији. Готово 95 процената деце приступа интернету на својим андроид и смарт телефонима, а 85 процената користи интернет више од сат времена дневно. Нешто мањи проценат је оних средњошколаца који су себе изложили неком од ризика на интернету, а Центру за безбедни интернет је пријављено 1.690 случајева нелегалног садржаја на интернету.
Од родитеља, наставника и полиције, као и од стручне службе очекује се да децу и младе информишу шта је дигитално насиље и да се оно не разликује пуно од других облика насиља у школи, као и да неће бити толерисано. Мора се развијати свест код младих, али и одраслих, о негативним последицама злоупотребе дигиталних медија, као и информисати јавност о позитивним и негативним аспектима коришћења интернета, потенцијалним ризицима и начинима безбедног коришћења дигиталних медија. Неопходно је стечена сазнања свим ученицима учинити видљивим и доступним, кроз обавезан програм, али и наставницима и осталим запосленима, као и родитељима.

Дигитално насиље је повезано са класичним облицима школског насиља и потребно је предузимање низа превентивних мера за спречавање класичних облика вршњачког насиља, што би допринело и смањењу сајбер насиља.
Предавање Катарине Јонев било је посвећено култури понашања и безбедности деце на интернету. Наставници, деца и родитељи су могли сазнати нешто више о најчешћим облицима опасности које вребају у сајбер пољу, пре свега на друштвеним мрежама. Пружене су неопходне информације о томе шта су сајбер насиље, узнемиравање, педофилија и криминал на интернету. Да би се што успешније превентивно деловало неопходно је знати шта представља ризично понашање и ко је за шта одговоран у сајбер простору, ко је жртва, а ко насилник на интернету. Како осигурати безбедност деце на интернету, указати им на опасности које вребају и наћи решења, изазови су за одрасле у време дигиталне ере и праве правцате „сајбер џунгле“ . Неопходно је о томе свакодневно их информисати И кроз превентиву и заштиту помоћи деци и младима.

Д.Д.

(Цео текст на ову актуелну тему, са бројним примерима насиља над децом на интернету, у наредна два бројa „Гласа“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.