Društvo

БИЛА ЈЕ ЛИДЕР МОДЕРНИЗМА И ЕМАНЦИПАЦИЈЕ

ПОЧАСТ И ВЕНЦИ НА БИСТИ СЛИКАРКЕ  НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ  

 

Након парастоса, који сваке године на дан смрти велике сликарке Надежде Петровић, 3. априла, организује у цркви Светог Вазнесења Христовог Коло српских сестара, традиција је да Уметничка галерија “Надежда Петровић”, заједно са другим организацијама у Чачку које носе име славне сликарке, положе венце и цвеће на њену бисту, рад вајара Ивана Мештровића, испред чачанске Гимназије. Ове године свечаност су започели певањем националне химне “Боже правде” и полагањем цвећа, малишани из вртића “Мали капетан”.

Почаст уметници, која је била лидер модерне уметности, женске еманципације и патриотизма почетком 20. века, одали су у име локалне самопураве заменица градоначелника Милица Дачић, директорка Уметничке галерије “Надежда Петровић”Милица Петронијевић, председница Кола српских сестара Бојана Јакшић, кустоси Галерије и чланице Кола. Поред Уметничке Галерије и Меморијала, посвећеног славној сликарки, име Надежде Петровић, као свој заштитни знак у нашем граду користе и Удружење жена предузетница, Предшколска установа и Коло српских сестара.

-Задатак Галерије “Надежда Петровић” јесте да негује, не само сећање и њено уметничко дело, већ да све оно што је Надежда, пре више од сто година започела, наставимо на њен начин. Њен циљ је већ тада био окупити уменике и представити српску уметност у једном европском контексту, значи бити присутан на тој сцени, а то је управо оно што чини данас политика нашег друштва, да будемо присутни у ЕУ, у разним организацијама. Надежда је то радила врло активно и ангажовано. Да не помињем њене друге активнсти око организовања уметничких удружења, око прве југословенске изложбе коју је организовала, као заиста један лидер вог времена. Поставила је културне темеље неком културном животу,  иницирала питања од значаја за уметност, стваралаштво, и за једно друштво, колико оно, као ангажовано, може поспешити и водити напред на свим пољима. Била је носилац женске еманципације, и већ тада се борила да њена плата буде иста као и њених колега.

И после 103 године од смрти Надежде Петровић, идејног творца и првог секретара Кола српских сестара, основаног пре 115 година, ова хуманитарна и патриотска организација има своје верне и бројне следбенике и у нашем граду. У име Кола српских сестара, председница Бојана Јакшић је истакла да је ова година јубиларна, тако да ће јубилеј бити обележен у септембру свечаном академијом у Дому културе и постављањем плоче са ликом Надежде Петровић на њеној  родној кући у Чачку.

-Треба поменути и све наше претходнице из давних времена, које су уткале ту златну нит племенитости и доброчинства коју ми следимо. Надежда Петровић нам је оставила и аманет: “Драге сестре, одржите Коло са патриотском сврхом до последње Српкиње”. Тако ми следимо њен и траг њених следбеница – истакла је Бојана Јакишић и уз најлепше мисли и жеље нашим суграђанима, у сусрет великом хришћанском празнику, упутила честитку – Христос Васкрсе!

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.