Aktuelno Obrazovanje

ВЕЋЕ ШАНСЕ ЗА СТРУЧНО ОБРАЗОВАЊЕ И ЗАПОШЉАВАЊЕ

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ДОСАДАШЊОЈ ПРАКСИ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ

Двогодишња пракса дуаланог образовања у Моравичком округу показала се као добар модел за школовање младих, који су на овај начин добили шансу да стекну стручно знање у својим школама, али и да то што су научили примене и додатно прошире у многим компанијама, мишљење је учесника округлог стола „Нови образовни профил – модни кројач по дуалном образовању у Чачку“, који је одржан данас. Панел је организовао Град Чачак и Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа, уз учешће Машинско-саобраћајне школе, компанија „Tiffany production“ и „P.S. fashion Desing“.

Учесници су нагласили да се кроз овакво школовање ствара адекватан и квалификован кадар, који може да прати све савремене трендове које привреда тражи, а чиме се постиже неопходан услов раста и развоја микро, малих и средњих предузећа (ММСП).

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић изјавио је да су покретачи иницијативе о дуалном образовању привредници кроз своје кластере, а у Чачку су то пре свега чланице кластера текстилне индустрије (FACTS), као и осталих привредних грана. Он је навео да у Моравичком округу тренутно 185 ученика похађа дуално образовање у три профила – бравар заваривач, трговац и модни кројач. Укључене су четири средње школе и 27 компанија.

Помоћница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић похвалила је Чачак као добар пример, будући да су у примену дуалног образовања од почетка укључени градско руководство и овдашњи привредници.

 

– У Чачку је текстилна индустрија веома јака и наша обавеза је била да је подржимо профилима које смо креирали по дуалном моделу. У Министарству је при крају креирање закона о високим дуалним студијама, како бисмо све младе подстакли на иновативност учењем на два места – у школама и компанијама, што ће им омогућити да стекну квалитетно знање и запошљавање одмах после школовања. За дуално образовање у Србији се определило 4.500 у 83 школе, а укључено је 600 компанија – рекла је поред осталог Грујић.

Она је најавила да ће у систем дуалног образовања ове године бити укључена и наменска индустрија, односно да је Министарство просвете креирало два нова профила – техничар за наоружање и техничар за ракетну муницију, за које постоје услови у Машинско-саобраћајној школи, а у које ће бити укључене Компанија „Слобода“ и Технички ремонтни завод.

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са Привредном комором Србије, донело је Закон о дуланом образовању, који су подржале и локалне самоуправе, а који ће почети да се примењује од ове године.

Након округлог стола учесници су посетили компаније „Tiffany production“ и „P.S. fashion Desing“ и Машинско-саобраћајну школу у којој су опремљене два кабинета за профил модни кројач.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.