G.Milanovac

ВЛАДИКА ЈУСТИН СЛУЖИО СВЕТОСАВСКУ ЛИТУРГИЈУ У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

      Српска православна црква слави дан свог утемељивача државе и школства –Светог Саву. Празник највећег српског светитеља обележен је и у Храму Свете Тројице у Горњем Милановцу. Тим поводом, празничну литургију у милановачкој цркви служио је Владика Жичке епархије  Јустин. У црви Свете тројице литургији су присуствовали многобројни верници, председник општине Дејан Ковачевић, заменица председника општине Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Лазар Николић, директори Јавних предузећа и установа и представници Војске Србије.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ.

Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију. Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква.

Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. јануара 1840. године, одлуком Совјета Књажевства Србског и те године прослављан у Крагујевцу и Београду.

 

Синан паша спалио је на Врачару 1594. мошти Светог Саве које су до тада биле чуване у манастиру Милешева. Сматра се да су Турци Савине мошти спалили у уверењу да ће тако уништити веру и сваки утицај Светог Саве на Србе.

 

KAБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.