Grad

 “ВРАТИЋЕМО ЖЕЛЕЗНИЦУ НА МЕСТО КОЈЕ ЈОЈ ПРИПАДА”

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ, МИНИСТАРКА ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ, ПОСЕТИЛА ЧАЧАК И ЖЕЛЕЗНИЧКУ СТАНИЦУ “ДРАГАЧЕВО”

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, са својим сарадницима, државним секретарима, помоћницима и директорима предузећа, у уторак је била у радној посети Чачку. После обиласка железничке станице “Драгачево” у насељу Гугаљ, у близини рудника Јелен До, министарка је одржала  састанак са начелником Моравичког управног округа Слободаном Јоловићем и челницима локалних самоуправа, а потом и са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем и градским руководством.   Зорана Михајловић је у оквиру посете Чачку уручила и девет решења о озакоњењу грађанима и привредницима и позвала их да прикупе сву потребну документацију, како би озаконили своје објекте.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, у уторак, 17. априла, посетила је железничку станицу “Драгачево” код Чачка, поводом почетка реконструкције станице и пруге, које ће “Инфраструктура железнице Србије” реализовати сопственим средствима. Министарка је овом приликом нагласила да се до краја следеће године планира уређивање свих станичних зграда на железници.

– Ово није једина станична зграда коју ћемо уредити. Оне све морају бити уређене до краја следеће године, онако како то доликује железници и свима који ће користити станичне зграде. Реконструкција станице “Драгачево” важна је као пример другачијег начина пословања железнице, јер она данас сопственим средствима изводи радове и користи машине које су пре пет, шест година стајале и користиле друге компаније. Због тога сам данас желела да дођем овде, да дам подршку железници, јер мислим да имамо људе, а можемо да почнемо да полако набављамо и нове машине – рекла је Зорана Михајловић.

 

Министарка је нагласила да је други разлог због чега је посетила ову станицу намера Владе Србије да врати железницу на место које јој припада, како у виду саобраћаја, тако и у смислу привлачења нових инвеститора, који ће користити железницу за превоз транспорта:

– Ова станица је важна, пре свега, због теретног саобраћаја који се повећава, због компанија које теже да користе железницу, али битна је и за путнички саобраћај. Подаци говоре да је између Краљева и Чачка превоз железницом око 70 одсто јефтинији, а уз то и безбеднији, него аутобусом. Предстоје велика улагања у железницу, не само у брзе железничке пруге које већ градимо, између Београда и Будимпеште, него и у регионалне пруге важне за развој сваког дела наше земље. Желимо да привучемо и путнике и предузећа да више користе железницу.

Мирољуб Јевтић, в.д.генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије”, рекао је да ће реконструкција 650 метара пруге, која спаја Пожегу и Краљево, код станице “Драгачево”, коштати око 3,5 милиона динара, и нагласио да је реализују сопственим средствима, што значи и ниже трошкове, него да то раде други извођачи:

– Радови ће трајати десетак дана, што ће омогућити повећање брзине са 50 на 100 километара на сат, а биће саниран и кров зграде станице “Драгачево”, где ћемо уложити још око 1,5 милиона динара.

Начелник Моравичког округа Слободан Јоловић истакао је да је ова пруга посебно значајна за Моравички, Рашки и Златиборски округ, посебно за велике привредне компаније које користе железнички транспорт, попут чачанске “Слободе”, или лучанског “Милана Благојевића”:

– Поред деоница на аутопуту на Коридору 11, које се већ граде, очекујемо да ускоро почну радови и на деоници Прељина – Пожега, а у блиској будућности и наставак реконструкције пруге Београд – Бар, као и пруге од Пожеге до Краљева.

ДА ЧАЧАК БУДЕ ЦЕНТАР ДЕШАВАЊА У ЗАПАДНОЈ И ЦЕНТРАЛНОЈ СРБИЈИ

На конференцији за новинаре, одржаној после састанка са градоначелником Чачка и сарадницима, министарка Зорана Михајловић је уручила и девет решења о озакоњењу грађанима и привредницима, и позвала их да прикупе сву потребну документацију, како би озаконили своје објекте.

– Где год да смо у Србији, прво поделимо решења о озакоњењу, не да би се похвалили како радимо, него да бисмо још једном позвали грађане Србије да озаконе своје објекте. Не само у Чачку, него и у другим градовима се дешава да грађани, из било ког разлога, не допуне документацију, иако није потпуна. Али, важно је да они заиста буду власници својих објеката, станова, кућа, пословних објеката, због будућности свих генерација које сутра треба да располажу том имовином – апеловала је на грађане Зорана Михајловић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да је на састанку са потпредседницом Владе разговарано о просторном плану подручја посебне намене за Овчарско-кабларску клисуру, као и о свим инфраструктурним пројектима који се реализују, или су у плану.

– Ових дана, већ у мају, на јавном увиду ће бити просторни план Овчарско-кабларске клисуре, у које је министарство инвестирало 12,5 милиона динара. Захвални смо потпредседници Владе и ресорном министарству на досадашњој сарадњи и улагањима, а разговарали смо и о најважнијим пројектима и највећим инфраструктурним опремањима, коридорима, железницама, путевима, индустријској зони у Прељини, аеродрому “Морава” у Лађевцима. Очекујемо наставак инвестиција у будућем периоду, добили смо одговоре на сва питања и заједно ћемо радити да Чачак буде центар свих дешавања у Западној, односно Централној Србији – нагласио је градоначелник Милун Тодоровић.

Начелник Моравичког управног округа Слободан Јоловић, рекао је да су на састанку са министарком и њеним сарадницима, представници локалних самоупрва  разговарили  о пројектима и плановима на подручју читавог округа, односно о темама које су у надлежности Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

– Када је реч о регистрацији стамбених заједница, на основу статистике коју добијамо, Моравички управни округ, посебно Град Чачак, су међу најбољима у Србији и овај посао ћемо успешно завршити до краја месеца. Такође, започећемо активности на ажурирању или уређењу адресних регистара, тако да ће свака улица, кућа, пословни објекат, укључујући и оне на сеоском подручју, до краја ове године добити свој назив и број – најавио је начелник Слободан Јоловић.

Нела Радичевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.