Grad

ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ДЕОНИЦЕ ПРЕЉИНА – ПОЖЕГА ОВЕ ЗИМЕ

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да ће ове године бити завршена укупно 103 километра аутопута на Коридору 11, а да ће радови на деоници Прељина – Пожега почети у последњем кварталу 2018. или најкасније почетком 2019:

– Када је реч о аутопуту Прељина – Пожега, за који смо потписали комерцијални уговор, очекујемо да ћемо до краја јуна добити одобрење за уговор о финансирању, а на јесен опертативни новац, што значи да почетак изградње може бити последњи квартал 2018. или крајњи рок 1. март 2019.

Говорећи о стратешким пројектима за Чачак и Моравички округ, министарка је рекла и да за аутопут Појате – Прељина, односно “Моравски коридор”, у мају треба да буду завршене измене и допуне просторног плана и да у овом тренутку постоји интересовање једне америчке и једне кинеске компаније за тај пројекат:

– Када говоримо о “Моравском коридору”, у току ове године морали бисмо знати са ким тачно радимо, а то не зависи од документације, која ће бити готова, него од инвестиционе вредности и свих процена које имамо. Више од пола године трају наши разговори о томе како ћемо финансирати и колико ће нас тај пут коштати.

Говорећи о редовном одржавању, у претходне три године уложено је 1,5 милијарди динара у одржавање путева само на територији Града Чачка, а укупно 3,5 милијарди динара у целом Моравичком округу. Према речима Михајловићеве, у 2018. години биће уложено још око 500 милиона у град и округ, не рачунајући рехабилитације и реконструкције, које се финансирају из кредита међународних финансијских институција.

Министарка је потврдила и да су у току припреме за наставак реконструкције, барске пруге и прецизирала да ће се ове године радити пројектно-техничка документација, а следеће, 2019. би могли почети радови:

– Барска пруга, односно железнички Коридор 11, заједно са модернизацијом преосталих деоница на железничком Коридору 10, представљају приоритет када је реч о железници. Прошле године смо завршили реконструкцију 77 километара барске пруге. Не постоји комплетна пројектно техничка документација за реконструкцију пруге од Ваљева до границе са Црном Гором. Ове године издвојићемо новац из буџета за израду пројектно техничке документације, а следеће године очекујемо извођење радова. Приоритети су свакако Коридор 10 и Коридор 11 и за обе пруге радимо пројектно техничку документацију. Тек кад то завршимо, кренућемо у проналажење начина финансирања. Ми нашим буџетом можемо да гарантујемо, можемо чак једним делом и да финансирамо, али пре тога морамо имати документацију – истакла је министарка Михајловић.

УСКОРО АУТОМАТИЗОВАНИ ПРЕЛАЗИ У МРШИНЦИМА И БАЛУЗИ

Министарка Зорана Михајловић је нагласила да је на састанку договорено и да “Инфраструктура железнице Србије” пошаље стручне тимове, како би у наредном периоду добили најбоље решење и повећали безбедност на железничким путним прелазима у Чачку:

– Разговарали смо и о томе које ћемо путне прелазе решавати током ове године, јер сматрам да су веома важни за безбедност, као први и основни услов у саобраћају.

Мирољуб Јевтић, в.д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије”, потврдио је да ће ове године поставити два аутоматизована прелаза преко пруге Чачак – Краљево, док ће за прелаз код фабрике “Цер” стручне службе предложити одговарајуће решење.

– Становници МЗ “Мршинци” добиће до краја године аутоматизовани пружни прелаз. Када је реч о подходницима у улицама Хајдук Вељкова и Кључка, као и дивљем прелазу код фабрике “Цер”, који повезује један део града са Кулиновачким пољем, стручне службе Сектора за развој “Инфраструктура железнице Србије” ће изаћи на терен и предложити могућа решења. Такође, ове године почећемо и изградњу аутоматизованог прелаза код стајалишта Балуга – најавио је Јевтић.

Према његовим речима, почела је и израда идејног пројекта за реконструкцију пруге Лапово – Краљево – Рудница, након чега ће се за обезбеђивање средстава аплицирати код фондова ЕУ.

“МОРАВА” У ЛАЂЕВЦИМА ПОСТАЋЕ ЦИВИЛНО-ВОЈНИ АЕРОДРОМ

Министарка Зорана Михајловић је током посете Чачку, најавила и да ће аеродром “Морава”, у Лађевцима, у неколико наредних месеци постати мешовити, цивилно-војни, за шта већ постоји закључак Владе, а за чије спровођење су потребне још неке административне процедуре са Министарством одбране.

– Након тога ћемо сести заједно са представницима округа и локалних самоуправа и направити планове и пројекције за путнички и карго саобраћај. Наш интерес је да даље развијамо овај аеродром, на коме ће, када постане мешовити, оператер бити предузеће “Аеродроми Србије” – истакла је Михајловићева.

Нела Радичевић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.