Grad

ДВЕ ГОДИНЕ РАДА ГРАДСКЕ ВЛАСТИ

ЧАЧАК –ГРАД МЛАДОСТИ И БУДУЋНОСТИ!

Поводом две године власти, градоначелник Чачка Милун Тодоровић је са сарадницима, одржао конференцију за новинаре, посвећену анализи остварених резултата рада. Како је истакао градоначелник Тодоровић, приоритети у раду новог руководства били су и остали ново запошљавање и довођење инвеститора. У протекле две године  сва јавна предузећа су функционисала добро, у складу са плановима и програмима рада, а  значајан помак остварен је и на пољу смањења броја незапослених. У Чачак је за две године укупно уложено 6, 070 милијарди динара, од чега је око 1,2 милијарде инвестирано из градског, а остало из републичког буџета. Градоначелник је најавио да ће 12. јула ове године бити свечано постављен камен темељац за фабрику “Форверк” у Прељини. Као веома занимљиву за инвеститоре, градоначелник је навео и индустријску зону бившег “Цера”, у којој тренутно ради седам домаћих и страних компанија, а за десетак дана очекује се долазак још једног немачког инвеститора. То ће за сада бити brownfield инвестиција, а за касније ће инвеститор тражити локацију за градњу производног погона.

 

НАЈАТРАКТИВНИЈИ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

Такав статус Чачак би могао да добије завршетком изградње аутопутева. Деоница Обреновац – Чачак требало би да буде завршена ове године, а у марту 2019. Прељина – Пожега.

– Немачка компанија “Форвек” ће почети да ради до краја 2018. Надамо се да ће до 2020. бити завршен аутопут Чачак – Београд. Путеви су врло важни, али не увек и пресудни. Заборављамо пругу Београд – Бар, врло важну саобраћајницу за све привреднике и инвеститоре. Ипак, спајањем кооридора 10 и 11, постаћемо врло атрактивни. Осим саобраћајница, ми имамо и стручњаке – напомиње Тодоровић.

Наставак Коридора 11 ка Црној Гори, односно почетак радова на деоници од Чачка до Пожеге, планиран је за март наредне године. Процена целокупне вредности изградње ове трасе је 53 милијарде динара.

Како је истакао градоначелник, Влада Републике Србије и локална самоуправа су у протекле две године, заједничким снагама, покренуле пројекте од капиталне важности за Град Чачак. Неки од њих су већ реализовани, док су поједини у току или се увелико приводе крају. Међу њима је посебно издвојио завршетак деонице Коридора 11, од Љига до Прељине, у дужини од око 40 километара, у чију је изградњу уложено 37 милијарди динара, изградњу нове индустријске зоне у Прељини, Градске библиотеке, као и бране „Сврачково“ са акумулацијом за локалне самоуправе на подручју Моравичког и Златиборског округа, за коју је опредељено скоро милијарду и по динара републичких, градских и општинских средстава. Прва фаза реализације овог огромног пројекта водоснабдевања требало би да биде завршена 2022. године и комплетна њена вредност износи око 62 милиона евра. Град Чачак на годишњем нивоу сиздваја 22 милиона динара у изградњу бране „Сврачково“, која треба да обезбеди трајно снабдевање грађана здравом пијаћом водом са Рзава.

Како је навео градоначелник Тодоровић, на подручју Прељине већ постоје домаћа предузећа, али “стратешки интерес локалне самоуправе је да у наш град дођу велики страни инвеститори”. Он је подсетио да је у 2016. години започета измена Просторног плана “Прељина”, а већ у марту 2017, овај плански акт је прошао скупштинску процедуру, чиме су обезбеђени неопходни услови за изградњу нове индустријске зоне. За откуп земљишта од претходних власника, Град Чачак је утрошио 90 милиона динара. Изградња трафо-станице је у завршној фази и за њу су опредељена значајна средства (188,8 милиона динара). Радови на гасоводу су окончани и у њих је инвестирано 108 милиона динара. Приводи се крају и завршетак саобраћајница у новој индустријској зони, у које су Министарство привреде и Град Чачак до сада инвестирали 126 милиона динара.

Тодоровић је рекао да није стопирана изградња индустријске зоне за домаће привреднике. Како је навео, очекује се да ће током лета бити завршен и одборницима представљен план детаљне регулације „Коњевићи“, који обухвата 63 хектара. Изградња саобраћајнице се приводи крају, а очекују се и велика улагања Републике, пре свега „Србијагаса“ и “Електропривреде Србије”, тако да ће сва предузећа на тој локацији, која имају потребу да проширују производњу, бити у могућности да граде нове производне хале. Осим тога, градоначелник је подсетио да је Влада Републике Србије уложила значајна средства за нове инвестиције чачанских предузећа, наводећи примере ТРЗ, „Слободе“ и „Чипс веја“.

ВАЖНА И ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА У ГРАДУ И СЕЛИМА

И за наредни период једна од најважнијих инвестиција у граду је завршетак Улице 10, чијом ће се изградњом растеретити градске саобраћајнице, а градоначелник је обећао да ће то бити до краја ове године. Град Чачак је раније уложио око 700.000 евра за експропријацију 13 објеката у том делу града, а још око 83 милиона динара ЈП “Путеви Србије” уложиће за асфалтирање ове улице.

Подсетивши да је пре две године урађен кружни ток у Прељини, он је најавио још једну овакву инвестицију у индустријској зони у Прељини, улаз са магистрале, коју ће са 28 милиона динара финансирати ЈП “Путеви Србије”. Осим тога, као заједничке инвестиције са Министарством привреде планирани су пут кроз Врнчане (коштаће 102 милиона динара, од чега је 61 милион градских пара) и Улица Веселина Милекића, од “Борбе” до градског бедема (33 милиона динара, Град 19 милиона, а 14 милиона Министарство).

Са Канцеларијом за управљање јавним улагањима, са 15 милиона динара успешно је санирано клизиште у Цагањима, на Ђавољој кривини, где је био обустављен саобраћај скоро годину дана. Решена су и друга клизишта, као што су Тошин до, у Јездини… Асфалтирано је три километра пута Јездина – Караула, који је алтернативни правац за Гучу. За реконструкцију путева, оштећених у поплавама 2016. Године, утрошено је 25 милиона динара – ово су само неке од поменутих инвестиција у саобраћајнице, а и ове године из буџета Града наставиће се улагања у атарске путеве.

Раније је урађена реконструкција далековода Овчар Бања – Чачак 2, као и 340 километара НН мреже, тако да је остало око 700 километара да се уради у будућности. У припреми је трафо станица 35/10 књ у Мрчајевцима, којом ће бити решен проблем електронапајања за многа села на левој обали Мораве – Бечањ, Катргу, Бресницу, Бечањ, Вујетинце, Остру, Мојсиње… Као и претходне, и ову инвестицију са око 130 милиона динара финансира “Електропривреда Србије”. Исто јавно предузеће урадило је чишћење и уређење старог корита Мораве у Овчар Бањи, тако да је сада много већи прихват воде, а тиме се и смањује угроженост Чачка од поплава. За уређење водотокова другог реда Чачак је уложио 26 милиона динара, а око 100 милиона динара за изградњу система водоснабдевања и канализације. Градоначелник је најавио да ће током лета рзавска вода стићи до Доње Трепче, дела Станчића, а коначно ће бити решено питање воде у Трнави.

– Већ током лета настављамо крак рзавске воде, преко Чемернице ка Вранићима, Ракови, Милићевцима, Соколићима и Горњој Горевници. Радимо Липницу, Јежевицу, Заблаће, крак ка Парменцу, Бељини и Риђагама, настављамо крак од Трбушана ка Пријевору за канализацију – најавио је он.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.