Društvo

ЗАБАВА И УЧЕЊЕ УЗ ШАХ, КОМПЈУТЕРЕ, ПОЕЗИЈУ…

У КЛУБОВИМА ПЕНЗИОНЕРА ЗАНИМЉИВЕ АКТИВНОСТИ

На иницијативу чланова до сада је на територији Чачка отворено седам клубова пензионера. Осим у Балканској улици, на Љубић кеју и у Авенији липа, који су на градском подручју, постоје и четири сеоска клуба пензионера (у Остри, Мојсињу, Вранићима и Пријевору). У овим, сада лепо уређеним просторима окупљају се пензионери, али су отворени и за све остале суграђане. Како најављују из Удружења пензионера Чачка, у плану је да овакве кутке ускоро добију и старији суграђани у Бељини, Трнави и Слатини. Циљ је да наши најстарији имају места где ће на најсадржајнији и најлепши начин утрошити своје слободно време.

До скора су у клубовима чачански пензионери могли само да наруче пиће и јело по веома приступачним ценама. Миладин Савић, председник Удружења пензионера Чачка, каже да је сада то другачије, јер су клубови постали омиљено место најстаријим Чачанима. Говорећи о посећености ових места, он износи податак да у клуб у Балканској дневно дође око 40 пензионера. Свакако, већем интересовању је допринело оживљавање старих, али и покретање нових секција, а укупно их је седам. Поред шаховске, за коју постоји највише интересовања, туристичке и литерарне, велики број пензионера пријавио се за информатичку секцију, коју води Александар Рашковић…

– Шаховску секцију води Радован Димитријевић. Пензионери који у клубовима тренирају шах, припремају се да стартују на такмичењима, а највеће је у октобру, у Врњачкој Бањи. Чланови ове секције, а има их више од 50, окупљају се сваког дана у свим нашим клубовима. За информатичку секцију, која ради од пре месец дана у клубу у Балканској, само за четири дана пријавило се 64 заинтересована, а све је више оних који се распитују да ли се могу прикључити. Наши чланови једноставно желе да науче да користе компјутере, а не да моле унуке када им је нешто потребно. Многима деца живе у иностранству и желе да науче како најбоље да путем интернета  са њима контрактирају. Организовали смо и фолклорно-певачку секцију, о којој брине Антонина Босика – наводи Савић неке активности у овим клубовима и као занимљивост додаје да постоји и “кројачка секција”, у којој су за сада, поред Јеле Становић, која је главна, још неколико госпођа. Оне својим старијим колегама помажу када им је потребна услуга ушивања дугмади, крпљења одеће.

За информатичку секцију заинтересовани су не само почетници, већ има и оних који би да своја знања допуне. Секретар Удружења Крстивоје Дрманац каже да је жеља да се организује информатичка школа, али да су за то потребана још два компјутера. Он се нада да ће ове године преко градског конкурса обезбедити средства за ове намене.

Весна Ковачевић води туристичку секцију, која ради више година. Циљ ове секције је да се што више пензионера укључи у заједничка путовања и забаве… Већ 10. маја одлазе у Грчку, а затим у Сомбор и Зрењанин. За ова путовања могу се пријавити и чланови породице пензионера. Годишње се реализује десетак туристичких путовања по Србији.

Мирко Бошњаковић задужен је за литерарну секцију, која има добру сарадњу са песницима из других клубова – Горњег Милановца, Сталаћа…

– За сада имамо четири, пет чланова, јер је секција заживела тек пре два месеца. Крајем марта долазила је екипа из Радио Београда, која је уживо преносила једночасовни програм “Доживети стоту”, посвећен раду наших клубова. Разговарали су са најстаријим пензионерима, међу којима је и 99-годишњи Милутин Пантелић. Циљ свих секција је да имамо што више места где можемо да се дружимо. А то је најлепше уз играње шаха, писање, певања, причање шала…  – испричао нам је председник литерарне секције, седамдесеттрогодишњи Бошњаковић, који сматра да га виталним чине све те активности, не само у пензионерским клубовима, већ и путовања, али и писање поезије, коју је активно почео да пише тек када је отишао у пензију.

В. Тртовић

Миладин Савић каже да је све више старих који веома тешко живе. Он наводи да је ове године Удружење овим својим члановима поделило више од 1.000 пакета помоћи, уз веома велику подршку Фонда ПИО.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.