Kultura

ЗАТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “АКВИЗИЦИЈЕ 1” У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ

“О КИШИ И УМЕТНОСТИ” БОЈАНА БЕМА

Програмом “О киши и уметности” прошлог петка затворена је изложба ”Аквизиције 1”, на којој су били представљени радови које је Уметничка галерија “Надежда Петровић” откупила или добила на поклон последње три године. Реч је о уметничким делима насталим од 2015. до 2107. године, од актуелних, квалитетних уметника, којима је обогаћена савремена галеријска збирка. То је била прилика да публика још једном, уз стручно вођење музејског саветника Драгане Божовић, кустоса ове установе, сагледа вредност и значај изложених дела. Вече је посебно било посвећено видео раду Бојана Бема “О киши и уметности”, управо у складу са тренутком који за публику није остао незапажен, то вече у нашем граду је пљуштала добра киша.

Бојан Бем је значајна личност у нашој савременој уметности. То је уметник који претвара стварност у непокретну слику, али увек има мотив да бира кадрове у којима владају ред, хармонија, геометрија, у којима се виде хоризонтале, вертикале, дијагонале, тако да ту хармонију он жели да пренесе на своје радове.

-Током свог уметничког поступка Бем прелази од сликарства ка фотографији, а затим ка видео раду, али та нит хармоније и геометрије прати његов опус све време. Реч је о савременом визуелном сликарству, без обзира што су то трансцеденталне слике, које ипак, имају у себи и ангажованост у смислу критике савременог друштва. Видео рад “О киши и уметности” састоји се из три сегмента. Бем је бирао стварне, реалне кадрове, на којима су базен, тениско игралиште и травњак. То су објекти, њихови делови које гледамо свакодневно, али који у себи имају те паралеле, за којима уметник трага и препознаје их. Код њега је најважнија атмосфера, овај рад је има и зато је изабран да прича о њему затвори ову изложбу – рекла је Драгана Божовић.

Драгана Божовић

Да подсетимо, Фонд уметничких дела Уметничке галерије “Надежда Петровић” увећан је последње три године за 72 експоната. Половина од тог броја откупљена је захваљујући годишњем конкурсу Министарства културе и информисања, које од 2014. године даје значајан подстицај за успостављање континуитета у откупној пракси, чиме је створена могућност да се збирке допуњавају  радовима из савремене продукције, стимулишу и подрже установе културе и сами уметници. Друга половина уметничких дела доспела је у збирке Уметничке галерије као поклон самих аутора, дародаваца и колекционара.

Уметничка дела којима су обогаћене збирке Уметничке галерије биће представљена кроз три целине изложбе “Аквизиције”, чији је први део отворен 13. фебруара и био постављен до 16. марта. На изложби “Аквизиције 1”, представљена су дела 15 уметника, откупљена средствима Министарства културе и информисања, а чији радови припадају збирци “Савремена уметност”. Изложена су дела: Бојана Бема, Чедомира Васића, Звонимира Сантрача, Шемсе Гавранкапетановић, Милете Продановића, Маргарете Јелић, Косте Богдановића, Селме Ћулизаревић, Милоша Томића, Горана Делића, Милована ДеСтил Марковића, Јована Чекића, “Дим тима”, Драге Јовановић и Татјане Илић.

Зорица Лешовић Станојевић 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.