Kultura

КЛАСИКА, ХУМАНО И НА СТРУЈУ

Ученици Музичке школе “Др Војислав Вучковић” за Мину

КЛАСИКА, ХУМАНО И НА СТРУЈУ

У уторак, 9. априла, у препуној Свечаној сали Музичке школе “Др Војислав Вучковић”, одржан је Хуманитарни концерт за Мину – Класика на струју, ученика Основне и Средње музичке школе.

Музичка школа у Чачку се још једном представила у сјајном издању, јавности откривши богатство музичког потенцијала деце и младих, ученика ове школе. Овај пут повод је био Хуманитарни концерт за Мину Месаревић, ученицу Гимназије у Чачку. Публика која је и овај концерт младих музичара пропратила у великом броју, имала је прилику да чује шеснаест музичких тачака и дела Корсакова, Сарасатеа, Шуберта, Паганинија, Левија, Баделта, Друшецког, наших М. Максимовића и А. Јеринића и других.

На овом концерту коришћено је озвучење са новим разгласним системом, који је школа набавила крајем 2018. године, због тога и назив концерта –Класика на струју. Све музичке тачке су изведене на завидном нивоу, а овај пут посебна пажња је посвећена ученицима који свирају ренесансну харфу, виолончело, виолину. Сви ученици заслужују похвалу, а увек се понеко и посебно издвоји, овај пут треба нагласити слободу и тачност приликом извођења Јакова Павловића (2. разред ОМШ, кларинет, класа професора Александра Поповића), који је одсвирао упечатљиво и веома сигурно Рондо – Џорџ Друшецки. Запажен је и наступ Милице Кучковић (флаута, ученице 2. разреда СМШ, класа професорке Вање Азањац), која је уз клавирску пратњу Владимира Ратковића, веома лепо одсвирала Увод, тему и варијације, Ч. Данкла. Један од запаженијих наступа је имао и Давид Јовановић (хармоника, ученик 1. разреда СМШ у класи професора Милана Митровића). Давид је одсвирао убедљиво чувени Бумбаров лет, Р. Корсакова. Свакако не смемо заборавити да истакнемо наступ клавирског дуа – Луција Шољмоши, Маша Штављанин, ученице (5. и 6. Разреда ОМШ у класи професорке Настасије Татовић). Оне су одлично интерпретирале Шубертову Серенаду.
И врхунац вечери, амбициозно замишљен и добро спроведен у дело наступ Оркестра гитара, класа Тање Цветковић. И сам крај концерта, оригинално, топло, тачно и изврсно извођење песама домаћих аутора, М. Максимовића и А. Јеринић – профессор Музичке школе у Чачку, хора Основне музичке школе, под сигурним вођством Јелене Ратковић, уз клавирску пратњу Владимира Ратковића.
Закључак на крају, распевано, свирка са великим музичким потенцијалом деце и младих о којима ће се тек говорити и писати. Све похвале за организацију сјајног концерта запосленима у Музичкој школи “Др Војислав Вучковић”, који су још једном доказали да је и те како требало улагати у боље услове за рад ученика и преданих професора, који су деценијама радили у једном потпуно неусловном и неодговарајућем простору бившег магацина пољопривредних производа, а сада је овој генерацији професора и ученика и многим другим, које ће за њима доћи, омогућено да раде и развијају се у условима једног савременог објекта намењеног искључиво музичком образовању деце и младих.

Д. Даријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.