Kultura

Ликовна колонија у Слатини

СЛИКАР МИЛАН ЧАКАЈАЦ АКТИВАН У ЛИКОВНИМ КОЛОНИЈАМА

КАЛЕНИЋ, СЛАТИНА, САВИНАЦ…

Сликар Милан Чакајац, препознатљив по својим акварелима, иницијатор је и координатор, недавно одржане дводневне ликовне колоније “Слатина”, коју у оквиру манифестације “Дани бање”, реализује Туристичка организација Чачак. Ове године било је позвано пет уметника, који су своје радове изводили искључиво на папиру у техникама акварел и акрилик. Поред њега, учесници ове колоније били су Миливоје Штуловић из Крагујевца, Милена Иконић из Београда, Илија Драшовић из Горњег Милановца и Милица Марушић из Чачка.

Овој колонији претходило је друго окупљање уметника у Каленићу код Пожеге, у организацији адвоката Радише Штуловића, који је био и њен слектор и Видана Михајловића. Било је 11 учесника, а овогодишњи сазив био је посвећен ствараоцима акварела, док је први био посвећен техници пастела.

У току је 25. Ликовна колонија “Мина Вукомановић Караџић” на Савинцу код Горњег Милановца, чији су учесници искључиво сликари, наводи историчар уметности Радош Гачић, руководилац ове седмодневне колоније. Тема колоније је увек Мина, Савинац и Обреновићи. У овој колонији се традиционално израђују три рада, један мора бити на задату тему израђен у техници уље на платну, други из личне продукције уметника и трећи по слободном избору, сазнајемо од Чакајца и Гачића. Радови остају у трајној збирци Ликовне колоније “Савинац”, а до сада их је око 400, а потписује их 200 уметника.

Чакајац припрема изложбу апстрактних радова за самосталну изложбу у Крагујевцу ове јесени, веома су занимљиви његови црно-бели акварели са мотивима Чачка, а познат је и тражен и као портретиста, веома успешан портрет урадио је за Бору Ђорђевића.

Милан Чакајац је рођен 10. новембра 1967. године у Чачку. Сликарство је студирао у Ријеци и на Академији лепих уметности у Новом Саду у класи професора Милана Блануше. До сада је имао 12 самосталних и неколико групних изложби. Живи и ствара у Слатнини код Чачка.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.