Grad

ПРИПРЕМЕ ЈКП “ЧАЧАК” ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

 

СТАБИЛНО ФИНАНСИЈСКО ПОСЛОВАЊЕ

Поред испуњавања основних циљева, уредног снабдевање купаца топлотном енергијом, развијања комуналне структуре и обезбеђивања заштите животне средине, менаџмент ЈКП за грејање “Чачак”, може се похвалити и чињеницом да је заменом дотрајале мреже повећана енергетска ефикасност целог система и знатно смањена примарна потрошња топлотне енергије. Директор Данко Ћаловић потврђује да ово предузеће финансијски никада није боље пословало, а технички руководилац Владимир Кандић наглашава да ће, као и ранијих година, до 1. октобра бити обављене све техничке припреме и систем спреман за предстојећу грејну сезону.

Ремонти у топлотним изворима (топланама и котларницама), радови на котловским јединицама, сервиси горионика и циркулационих пумпи су завршени. Дистрибутивна мрежа је потпуно спремна за предстојећу грејну сезону, а према речима надлежних из ЈКП за грејање “Чачак”, током лета биће замењени поједини кракови топловода. На захтев корисника, у договору са надлежним службама предузећа, празниће се систем грејања, да би се омогућиле поправке кварова грејне инсталације у зградама, које станари отклањају у сопственој организацији, или ангажују ЈКП “Чачак”, преко уговора о одржавању топлотне опреме.

– Сви неопходни радови у систему, који подразумевају наше топлотне изворе и дистрибутивну мрежу су завршени. Систем је већ сада спреман за хладне пробе, које ће уследити у наредним месецима, а потом ће стартовати и топле пробе, тако да ће систем за даљинско грејање за наредну сезону бити спреман до 1. октобра. Предстоје нам још неки радови, на пример, замена појединих кракова топловода, што планирамо да урадимо у августу и септембру – каже технички руководилац Владимир Кандић.

Директор ЈКП “Чачак” Данко Ћаловић напомиње да предузеће финансијски никада није боље пословало, захваљујући и чињеници да су протекле грејне сезоне остварене значајне уштеде, као и да је систем даљинског грејања био веома енергетски ефикасан:

– Захваљујући томе, предузеће је могло да уштеди, па ни поскупљења гаса у марту, априлу и мају (укупно 10 до 12 одсто), нису утицала на цену грејања. Успели смо да задржимо исту цену грејања, захваљујући ефикасности система, као и бројним уштедама (не само ове, него и претходне грејне сезоне), које за сада дају добре резултате. Трошкови одржавања система даљинског грејања у протеклој грејној сезони сведени су на минимум. Имали смо веома мали број интервенција, јер се сви елементи система добро одржавају, а и промењен је главни магистрални вреловод.

С обзиром на то да наплативост тече по плану, она ће до краја године, највероватније, процентуално бити највећа од када предузеће послује.

– Наплата је веома добра. Захваљујем уредним платишама и апелујем на остале кориснике грејања, који нису измирили рачуне, да то учине, или, ако не могу, да дођу у предузеће да се договоримо о начину плаћања – истакао је Ћаловић.

Према речима директора, уколико не буде непредвиђених, драстичних промена околности, односно повећања цене гаса, није планирано повећање цене услуге грејања. Ипак, наш саговорник упозорава да се очекује поскупљење гаса, јер је нафта већ поскупела:

– Цена гаса прати цену нафте. Досадашње поскупљење гаса од 10 одсто није утицало на пословање предузећа. Иначе, да није било овог поскупљења, један од наших циљева је био да смањимо цену грејања, у варијабилном делу. Али, ако и даље буде подизана цена нашег основног енергента, мораћемо да коригујемо цену грејања. Мазут је такође већ значајно поскупео. Уколико нафта појефтини, “падају” и цене мазута. У тој ситуацији, да би уштедело, наше предузеће може да пређе и на мазут, као резервно гориво, јер већ има опремљена постројења. Али, мазут није наш основни енергент, и уколико није економски оправдано, ми га избегавамо због велике амортизације основних средстава.

Менаџмент ЈКП “Чачак” поноси се и чињеницом да се дуговања предузећа константно смањују. Статистика показује да су на крају грејне сезоне, 30. априла 2015. године, укупна дуговања предузећа била 266 милиона динара. На крају наредне сезоне, дуговања су износила 203 милиона, односно смањена су за 63 милиона динара. Затим, 30. априла 2017. дуговања предузећа су била 195 милиона и то у периоду најхладније зиме у протеклих 20 година. На крају ове сезоне, укупан дуг је смањен на 114 милиона, односно око 80 милиона динара. У посматраном периоду, од 2015. до 2018. године, укупан дуг овог предузећа је смањен за 150 милиона динара, односно за 60 одсто.

Директор подсећа да је предузеће подигло кредит за ликвидност, да су средства пребачена ЈП “Србијагас”, да ЈКП за грејање “Чачак” плаћа енергенте благовремено и да је тренутно у претплати за гас.

– Покушавамо да на овај начин постигнемо нижу цену гаса и смањимо притисак на цену грејања. Циљ предузећа је да у будућности више никада не плати камату за кашњење у измиривању својих обавеза према ЈП “Србијагас”. Захваљујући кредитном задужењу, у току 2017. године остварена је уштеда (разлика између законске затезне камате коју би наше предузеће платило “Србијагасу” и камате банци за кредитна средства), у износу од 14,5 милиона динара. Предузеће је на путу оздрављења. Уколико наставимо оваквим темпом, за пар година би потпуно могли да раздужимо предузеће – објашњава Ћаловић.

С обзиром на ове уштеде и дуг који се константно смањује према “Србијагасу”, предузеће ће у току лета моћи да заврши ремонте који ће унапредити, не само систем грејања, него уопште пружање ове услуге. Планирано је да се уреде подстанице, које се углавном налазе у најлошијим деловима зграда, најчешће у подрумима.

– Судећи по досадашњем прикљученом простору, за који су издати технички услови, у Чачку се дешава грађевински бум. Ранијих година смо прикључивали између осам и десет хиљада квадрата, за које су издати технички услови, на годишњем нивоу. Ове године, до сада, већ имамо 16 хиљада квадрата простора, за које су издати технички услови, и најављено је прикључење још 10 хиљада квадрата. Познато је да цена грејања није повећавана од 2013, а цена за привреду је за 18 одсто нижа него пре четири године. Међутим, када је реч о прикључењу на даљински систем грејања, оно што и привлачи инвеститоре је чињеница да смо накнаду за прикључење смањили три пута. Сада смо конкурентни. Циљ предузећа је да, у складу са могућностима, олакша инвеститорима, који граде објекте, прикључивање на систем даљинског грејања, и на тај начин што ће у будућности прикључне топловоде доводити до зграда. Али, за то је потребно да се предузеће прво у потпуности финансијски консолидује – закључује директор Данко Ћаловић.

Н. Р.

 

Оставите одговор