Kultura

Мали корак за „Лајбах“, а велики за човечанство…

„Слободна зона“ у Чачку је почела на најбољи могући начин, приказивањем документарца „Дан ослобођења“, редитеља Мортена Тревика, о сада већ чувеном наступу словеначког култног арт састава „Лајбах“ у Пјонгјангу, у Северној Кореји, 2015. године.

Филм прати долазак групе у изопштену земљу и њихове припреме за наступ, као и сам концерт. Као што каже Иван, један од чланова групе: “ Ово је мали корак за Лајбах, а велики за човечанство“. Словеначки уметници су се увек бавили преиспитивањем, наравно на артифицијелни начин, свих облика друштвеног уређења, посебно оних тоталитарних, не преиспитујући само њих, већ и нашу искреност у целој тој причи, колико смо заиста отворени за оно друго и колико то друго познајемо, колико заиста поштујемо права других, данас и овде. Северна Кореја је и одлична метафора за преиспитивање и свих прокламација западног света о демократији и слободи. Колико смо заиста слободни – то је питање које поставља „Лајбах“, али и овај филм. Није проблем у овој малој скупини уметника, већ у великом свету, који не вид мале, не разуме их и не познаје.
У уторак, ново филмско узбуђење, италијански играни филм „Ћабра“. Уметничка галерија „Надежда Петровић“, почетак у 20 часова. Филм траје 120 минута.

Д. Д.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.