Grad

МОРАВОМ ЋЕ ЗАПЛИВАТИ ВИШЕ ОД 100 ПЛИВАЧА

ДАНАС ЋЕ БИТИ ПОЗНАТ НОСИЛАЦ БОГОЈАВЉЕНСКОГ КРСТА

МОРАВОМ ЋЕ ЗАПЛИВАТИ ВИШЕ ОД 100 ПЛИВАЧА

-Град издвојио 1.100 000 динара за организовање манифестације. – Међу пливачима и три девојке.  Гости Богојављенске академије Биља Крстић и „Бистрик“

 

Четранаеста је година од обнављања традиције пливања за залеђени крст на Богојављење у нашем граду. Из године у годину број пливача који пливају Западном Моравом 19. јануара је све већи. Ове године их је110 било пријављених до среде, када је одржана конференција за новинаре на Градском стадиону Спортског центра “Младост”, једног од организатора ове верске, спортске и културне манифестације, обновљене на иницијативу Народног музеја и Чачанске цркве, а под покровитељством Града Чачка.

Директор СЦ “Младост” Милош Стеванић је рекао да су све припреме већ обављене и да је ове године Град издвојио знатно већа средства из буxета за ову манифестацију, а намера је да, пре свега, буде испоштована фирма “Стаге про”, која је до сада своје услуге реализовала потпуно бесплатно.

Владан Милић, помоћник градоначелника за друштвене делатности је рекао да је пливање за Богојављенски крст часно надметање и да је Град за манифестацију, организовану у духу православља и традиције, издвојио

1.100 000 динара. Милић је поздравио све организаторе и учеснике догађаја, који су се потрудили да све протекне на највишем нивоу.

Истакавши да је Богојављење празник Христовог крштења у реци Јордан, у име Народног музеја, етнолог Снежана Шапоњић Ашанин је рекла да ће манифестација започети Светом литургијом у 8 сати у храму Светог Вазнесења, одакле ће у 9,30 кренути литије ка Градској плажи, на челу са градским руководством, коњаницима коњичких клубова “Грива” и “Др Владан Војиновић”, малишанима обе предшколске установе “Радост” и “Моје детињство”, а крст ће носити прошлогодишњи победник пливања Анђелко Ковачевић. Већ девет година организацији пливања за Богојављенски крст придружио се и Дом културе, у коме се увече у 19 часова традиционално, одржава Богојављенска академија, чији је она аутор. У пригодном културно-уметничким програму ове године наступиће КУД “Дуле Милосављевић Желе”, ученици Гимназије, а том приликом биће представљени и даровани победник и сви пливачи.

Драган Савковић из Спортског центра “Младост”, задужен за организацију пливања, навео је да је већ пријављено 110 пливача, међу којима су и три девојке, као и најмалађи Лука Петковић, који има 14 година. Говорећи о техничким детаљима, Савковић је истакао да су већ постављене металне платформе и конструкције за пливаче, формирано је језеро, а ове године је на Градској плажи подигнута и метална трибина за публику, са које ће пливање моћи да посматра око 1.500 људи. Новина ће бити и начин на који ће пливачи доћи до Мораве. Након освештавања реке, и даље ће се славље одвијати уз трубаче и “шумадијски чај”. О безбедности пливача бринуће припадници Ронилачког клуба Чачак, а публике припадници Полицијеске управе.

Хуманитарну димензију овом празнику даће и акција прикупљања средстава за једну сиромашну породицу, пошто је Богојављење празник давања и даривања, као и прикупљање залиха крви Одељења за трансфизију, о чему је говорила др Нела Савић. Акција се спроводи последње три године, значајна је, јер је све више болести које изискују непрекидно давање крви. Свако ко може да буде добровољни давалац драгоцене течности моћи ће да дође истог дана од 10 до 15 часова у салу Градског стадиона, где ће акција бити реализована.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.