Aktuelno Društvo

НАКОН САОБРАЋАЈНЕ НЕСРЕЋЕ У МОЈСИЊУ: ГРАД УЛАЖЕ 24 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА, АЛИ ВОЗАЧИ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ ЗАКОНЕ

Након трагичне саобраћајне несреће у Мојсињу, у којој су животе изгубили мајка и син из тог села, мештани Мојсиња претили су блокадом магистрале, јер је на овој деоници у протеклих 20 година у удесима погинуло више од 100 људи. Ова саобраћајна несрећа догодила се на око 200 метара од места на ком су 15. јуна прошле године погинуле четири млађе особе. У Мојсињу се жале да возачи не поштују ограничење брзине, јер нема радара, нити присуства саобраћајне полиције, а траже и постављање видео надзора или вибро трака. Иако овај пут није у надлежности Града, помоћник градоначелника Милан Бојовић каже да је локална самоуправа спремна да мештанима Мојсиња изађе у сусрет онолико колико је то у њеној надлежности и подсећа да се годишње из буџета Града издваја око 24 милиона за безбедност саобраћаја.

ФОТО: МНА

Према причи очевидаца, удес се догодио када је  аутобус кренуо у претицање и директно се сударио са аутомобилом из супротног правца којим је управљао Александар М, а који се спремао да са Ибарске магистрале скрене у центар села. Како причају мештани Мојсиња, Александар и његова мајка Милка враћали су се кући, припремајуће се за одлазак у Београд.

“Припадници Министарства унутрашњих послова у Чачку, по налогу основног јавног тужиоца у Чачку, одредили су задржавање до 48 сати Е.С. (1983) из Новог Пазара, због постојања основа сумње да је извршио кривично тешко дело против безбедности јавног саобраћаја.  Сумња се да је он 11. маја у месту Мојсиње у околини Чачка, управљајући аутобусом новопазарских регистарских ознака, изазвао саобраћајну незгоду у којој су погинули 36-годишњи мушкарац и 57-годишња жена. Осумњичени је уз кривичну пријаву приведен надлежном тужиоцу”, писало је у саопштењу ПУ Чачак.

Огорчени због још једне несреће у свом месту, мештани Мојсиња су у суботу увече чак хтели и да блокирају Ибарску магистралу јер се, како кажу, возачи бахато понашају на овој, веома прометној деоници.

– Нико не поштује ограничење брзине кроз насељено место. Аутобуси нарочито брзо возе. Тражили смо да полиција константно буде присутна на путу кроз село. Ако се нешто не промени, или ћемо блокирати саобраћајницу или ћемо сви изгинути – поручили су мештани. Они су затражили од надлежних постављање камера и вибро тракла, као и веће присуство саобраћајне полиције.

Помоћник градоначелник Милан Бојовић  је нагласио да Град Чачак пуно улаже у безбедност у саобраћају, али да не може да уради пуно у ситуацији када аутобус претиче друго возило преко пуне линије.

– То више није питање безбедности саобраћаја, већ здравог разума. На годишњем нивоу око 24 милиона динара издвајамо за безбедност саобраћаја. Та средства усмерена су у различитим правцима, а један од тих праваца је набавка вибро-трака, светлосних знакова за упозорење на брзину – рекао је Бојовић. Он је подсетио да деоница, на којој се догодила тешка саобраћајна несрећа, припада државном путу, али је рекао да је Град спреман да финансира уградњу “успоривача“ на путу који је, како је нагласио, иначе веома прегледан и добро обележен вертикалном и хоризонталном сигнализацијом.

– Али то није једини путни правац на коме имамо овакву врсту проблема. То је и пут ка Бресници, ка Доњој Трепчи, то је и Пријеворски пут, пут кроз Трбушане…  Дакле, где год смо реконструисали неку саобраћајницу, мештани су након тога указивали да се туда вози пребрзо. Не можемо ни на свакој улици да постављамо лежеће полицајце. Вибро-траке су могуће, али на отвореним путним правцима оне не значе пуно – навео је Бојовић. Према његовим речима, једино решење за избегавање фаталних последица је да се брзина вожње прилагоди условима на путу. Такође, Бојовић је нагласио и да веће присуство саобраћајбе полиције гарантује и већу безбедност, што је један од начина да се реше овакви пороблеми.

И. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.