Kultura

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ И ЧАЧАНСКИ ДОМ КУЛТУРЕ: САРАДЊА НА ДУГЕ СТАЗЕ

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ БЕОГРАДА И ЧАЧАНСКИ ДОМ КУЛТУРЕ УГОВОРИЛИ ДУГОРОЧНУ КУЛТУРНУ РАЗМЕНУ

САРАДЊА НА ДУГЕ СТАЗЕ

У понедељак, 4. фебруара, у Народном позоришту у Београду, потписан је Уговор о пословној и техничкој сарадњи између Народног позоришта из Београда и Дома културе Чачак. Уговор су потписали управница Народног позоришта Ивана Вујић Коминац и директор Дома културе Радисав Луковић, у присуству својих сарадника, уредника и директора посебних сектора две установе
Уговор о дугорочној сарадњи између Народног позоришта, институције од националног значаја, која је недавно прославила 150 година постојања и Дома културе из Чачка, који за две године слави педесети рођендан, подразумева да ће две установе учествовати у заједничким продукцијама представа, размени аутора, уметника и других стручњака, као и у свим другим облицима сарадње у позоришту који су од заједничког интереса.
По речима директора Радисава Луковића, за Дом културе и Град Чачак уговор који је потписан конкретно значи да ће након премијерних извођења нових представа Народног позоришта, бити могуће видети их убрзо и на сцени Дома културе, као и друге најбоље и најактуелније. Представе које до сада из техничких разлога нису могле бити виђене у Чачку, због компликованих сценографских решења и свог габарита, биће посебно прилагођене за извођење на сцени Дома културе, тако да ће већ почетком јесени, у октобру и новембру, Чачани моћи да уживају у опери “Аида” и балету “Лабудово језеро”. Додатне сценографске интервенције неће утицати на квалитет самог извођења ових представа. Публика ће већ 27. фебруара бити у прилици да види нову поставку чувеног “Балканског шпијуна”, Душана Ковачевића, у режији Татјане Мандић Ригонат, у којој играју: Љубомир Бандић, Нела Михаиловић, Душанка Стојановић Глид, Чачанин Милутин Милошевић и други. За најмлађе Чачане узраста од две године и старије, ускоро “Чаробна фрула”, у извођењу Народног позоришта.
-Дом културе ће на седмичном нивоу добијати информације од Народног позоришта шта се од представа планира, које су у припреми, а које у завршној фази. Очекују се и нове верзије „Коштане“ и „Нечисте крви“, Боре Станковића – истакао је директор Луковић и додао да ће цене карата за представе Народног позоришта бити приступачне, због повољно склопљеног уговора.
Од посебног значаја за сам Дом културе, али и укупну културу Чачка, је и чињеница да ће, на иницијативу Народног позоришта, ова установа и наш град бити укључени у пројекат у настајању, који ће повезати и културне институције из Новог Сада, Београда и Ниша, односно њихова позоришта и Дом културе Чачак.
– Они ће бити носиоци културних активности у Србији у наредном периоду око којих ће се окупљати и други градови. Не очекује се да се то догоди преко ноћи, ово је дугорочан пројекат – истакао је ексклузивно за „Чачански глас“ Радисав Луковић.
Споразум између Народног позоришта и Дома културе у наредном периоду ће сасвим сигурно омогућити најбоље могуће услове за позоришну и уметничку сарадњу и унапредити културну размену између два града, Београда и Чачка.

Након десет година ускоро се очекује и адаптација некадашњих просторија Радио Чачка за потребе Дома културе. Град Чачак је одобрио два милиона динара за ову намену, израда пројекта је у току.

Д. Д.

Антрфиле
ГРАДСКИ ХОР
Важна новост за Дом културе је и почетак рада Градског хора, којим руководи Неда Прелић, музички педагог. Већ је формиран дечји хор, који окупља децу до 14 година и тренутно има 35 полазника. По речима диригентице Неде Прелић, хор за средњошколце и све остале заинтересоване, има тренутно 20 чланова, а међу њима су и четири ученице Средње музичке школе, а и сви остали имају певачког искуства. Поред ученика, аматерски хор чине и запослени из различитих области. До краја године очекује се заједнички наступ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.