Geografski zavičajnik

НАЈТРАЈНИЈИ СТРАЦИМИРОВ СПОМЕНИК

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (24)

 

 

Црква, Албум старог Чачка, Народни музеј Чачак
Црква пре 1914, аноним, Албум старог Чачка, Народни музеј Чачак

О кнезу Страцимиру, брату Стефана Немање, и његовој задужбини Богородици Градачкој постоје бројне студије, посебно у последњих пола века. Веома мало за сада пронађене грађе, а могуће је да је она у османско време великим делом уништена или пропала, отежава склапање мозаика о овој, свакако историјској личности првог реда, а самим тим и његових задужбина.

Фото: Славуј
Фото: Славуј

 

Гроб ктитора још није пронађен, али многе чињенице говоре у прилог да је Богородичка Градачка била на територији данашњег Чачка и да је значај и допринос кнеза Страцимира био велики у постављању темеља немањићке државе.

„Изгледа да у завидном делу Стефана Немање треба препознати не мале заслуге моравског кнеза, који је одлучио да овде сагради свој манастир. Није слутио да ће му тај траг, иако сачуван тек у летописима, остати најтрајнији споменик. Била је то, колико знам, и најсеверније постављена српска црква 12. века“, пише др Јованка Калић у Богородици Градачкој у историји српског народа, саопштењу са Научног скупа 1992. године (Народни музеј Чачак, 1993. стр.47-56).

В. Т.

markica-geografski-zav-za-projekat (1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.