Kultura

НОВИ РОМАН МИЋА МИЛОВАНОВИЋА О ЗЕМЉИ “СТРАВИНИЈИ” И ИЗГУБЉЕНОЈ МЛАДОСТИ

“ДЕЛИРИЈУМ”, КРУНА КЊИЖЕВНОГ ОПУСА

Нови роман чачанског писца Миће Миловановића “Делиријум”, који је недавно издала ИК “Легенда”, рецензент ове књиге, познати афористичарисатиричар Радмило Мићковић, сматра круном стваралаштва Миће Миловановића, који је до сада објавио 12 књига, од тога су осам романи. За своје књижевно стваралаштво добио је бројне награде, а међуњима и “Сребрног витеза” на Фестивалу словенске књижевности у Русији.

Радња романа ”Делиријум” дешава се у имагинарној земљи Стравинији, чији народ током деведесетих година 20. века доживљава праву голготу, на граници аполалиптичих збивања. Радња романа временски је омеђена, започиње падом “северног” Берлинског зида1989, а завршава се великом поплавом Библијских размера 2014. О том периоду наше недавне прошлости, о тих четврт века, доста је писано, али, вероватно, нико до сада није дао тако широк, епски захват свега онога што ће трајно остати у колективном памћењу српског народа. За разлику од претходних седам романа Мића Миловановић у овом роману напушта стварносну прозу и своја казивања базира на магијском реализму са снажним примесама гротеске, ироније, пародије, сарказма и хумора, а доминантна компонента је сатира.

Кроз 32 поглавља, мајсторски водећи радњу, аутор, готово енциклопедијски приказује мрачну животну стварност. Својим бритким резом, оштрим као скалпел, он никога не штеди, шибајући у Домановићевском маниру, писац износи на светлост дана сав муљ, прљавштину и талог који се годинама скупљао на историјској сцени ових уклетих простора. У његовом изоштреном фокусу налазе се пропали политиканти, такозвани, ратни профитери, лиферанти, превранти, демагози, као и судство, полиција и власт. У мутним водама узаврелих страсти, до крви прокључале мизантропије, сви су потопљени, и “нечасни” и “трабанти”, и “слепе” вође народа, али и они који су невине жртве острашћености.

-Поднаслов романа “сага о младости изгубљеној у вртлогу историје” довољно говори ко је овде у центру апокалиптичних збивања. Млада генерација, затворена у паклени круг, могла је да бира – или да у том казамату страда, или да из њега покуша бекство.  А бројони, који су имали среће да се нађу ван домашаја те седмоглаве аждаје, није мали – кажу да је стохиљада младих у том периоду побегло из земље. Гласноговорник те изгубљене генерације, Дуле, звани Зрикавац, преко страница ове несвакидашње хронике води кроз земаљски пакао, преко гробља, згаришта, порушених идеала и неостварених нада. Реч “бунт” читаве једне генерације недовољна је да искаже све оно чиме млади у тој уклетој земљи покушавају да се супротставе аветима свог времена – истиче Мића Миловановић.

Читајући роман “Делирјум”, читалац све време у устима осећа горак укус свакодневице. А да све не буде тако бљутаво и морбидно, аутор казивање гарнира дозама хумора, који је одувек био пратилац времена бременитог турбуленцијама, неправдом, трагиком и злим дусима, који сатиру људски живот. Поготову на злехудим прострима Балкана, где помахнитали ветрови историје вековима за собом остављају пустош.

Овим делом Мића Миловановић, један од најчитанијих писаца у овом делу Србије, доказује се и као врстан сатиричар. Кристално јасним стилом, богатством фигура, јасно извајаним ликовима у магли тмурних времена, он пажњу читаоца чврсто држи до последње странице.

З. Л. С.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.