Obrazovanje

ОБЕЛЕЖЕНА “НАРАНЏАСТА НЕДЕЉА” У МЕДИЦИНСКОЈ ШКОЛИ

“ИМАШ ПРАВО НА НЕ”

Уједињене нације су 1999. године службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама. Овај дан је изабран као дан сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Мариу Тересу) које је брутално убио диктатор Rafael Truillo у Доминиканској Републици 1960. године. У оквиру ове кампање, ученици Медицинске школе у Чачку већ трећу годину за редом обележавају “Наранџасту недељу”.

– Иницијатива је потекла од колегинице Ане Пајевић 2016. године и тада је можда акција била и најамбициозније замишљена. Те године смо изашли на Градски трг са нашим ученицима и покушали смо, не само да освестимо децу о значају ове теме, него и да пошаљемо друштвено одговорну поруку нашим суграђанима. Наравно, све активности током ове недеље обележене су наранџастом бојом, која је заступљена у светским размерама – каже Сања Перовановић, професорка српског језика и књижевности.

Ове школске године ученици су са својим менторима и координаторима одлучили да сниме филм посвећен борби против насиља над женама, који је приказан у понедељак (26. новембра), у холу школе, у међусмени.   

– Филм носи назив “Имаш право на не”, с тим што су предлог на и речца не преузети из традиционалног назива “Наранџаста недеља”, што се види и на плакату, који је урадила професорка Ана Пајевић са својим ученицима. Наравно, неке информације са интернета су биле идеја ауторкама Наташи Богојевић из IV/2 и Тамари Новаковић из III/4, али филм су заједно урадили наши ученици захваљујући знању информатике и преданом раду, као што су прикупљање фотографија и слање текстова. Прича о борби против насиља над женама биће и даље настављена кроз часове одељенских старешина, или српског језика – напомиње професорка Перовановић.

Професорка је подсетила да је прошле године донет Протокол о превенцији насиља, а да је ове године Министарство здравља послало свим школама Протокол о превенцији наркоманије, као горућег проблема.

– Наша школа је ове године објединила борбу против наркоманије и борбу против насиља над женама. У организацији Актива српског језика и књижевности, који чине професорке Ана Пајевић, Мица Костић и Јелена Драмићанин, прошле седмице су у школи постављени радови ученика, односно плакати поводом борбе против наркоманије и борбе против насиља над женама. Уз подршку директорке Снежане Јоловић, наши активи, односно стручна већа заједно са ученицима учествују у свим акцијама чији су носиоци надлежна министарства – нагласила је професорка Перовановић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.