G.Milanovac

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

У спомен-парку „Брдо мира“ пригодним и свечаним програмом обележен је Дан победе – дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.

Тим поводом, на спомен-костурницу Црвеноармејаца и партизана, венце су положили представници локалне самоуправе – председник општине Дејан Ковачевић, заменица председника општине Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Лазар Николић, други секретар Амбасаде Руске Федерације Марин Попов, представници Војске Србије, Савеза бораца општине, Подружнице друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Председник општине Дејан Ковачевић истакао је да данас одајемо почаст и захвалност јунацима настрадалим у Другом светском рату, за храброст и жртве, поднесене зарад слободе потоњих нараштаја. Он је подсетио на страхоте и број жртава током Другог светског рата, али и нагласио како се данас наша земља бори за слободу.

Други светски рат представља највећи и најсмртоноснији сукоб у историји човечанства. Са простора општине Горњи Милановац током Другог светског рата страдало је 1775 особа, 482 цивила и 1293 припадника различитих војних формација. Када спомињемо жртве, не говоримо само о броју настрадалих, већ и о патњи породица настрадалих и тужним и тешким данима за нашу државу. Данас, можемо бити поносни, јер чувамо сећање на храбревојнике и њихову борбу за слободу. Србија се данас бори за слободу кроз јаку економију и побољшање услова живота свих грађана, јер је то једини начин да се одужимо милионима изгубљених живота. Дан победе није само историјски датум и подсећање на цену коју су платили народи Совјетског савеза за мир, већ је и опомена да никада не дозволимо понављање ратних страхота и оживљавање фашизма.Нека је вечна слава нашим херојима. Живела Србија! Живела Руска Федерација“, рекао је први човек општине Горњи Милановац.

Русија је у ратовима увек била једна од наших највећих савезница, па је наша општина поводом обележавања Дана победе угостила другог секретара Амбасаде Руске Федерација Марина Попова. Он је истакао савезништво наших земаља у прошлости, и нагласио неговање добрих односа и у будућности.

„Овај дан велики је дан, дан победе над фашизмом. Ово је празник са сузама у очима због погибије великог броја људи. Зато морамо да урадимо све што треба, не би ли фашизам подигао главу у свету. Наши оци, наши народи ратовали су заједно и заједно су и победили. Мислим да ће тако бити и у будућности. Живела Србија, живела Русија и живели наши узајамни односи“, рекао је Марин Попов.

Церемонију обележавања Дана победе увеличали су ученици Основне школе „Мочило Настасијевић“ пригодним рецитаторским програмом.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.