Grad

ОРИГИНАЛНЕ ИДЕЈЕ ЗА РАДИОНИЦУ “КАКО СНИМИТИ ФИЛМ”

БРОЈНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ОВОГ ЛЕТА

Сценариста Маша Сеничић и Иван Стоиљковић су четири дана у Градској библиотеци “Владислав Пековић Дис” држали радионицу “Како снимити филм”, намењену вишим основцима и средњошколцима. Радионицу је похађало 12 полазника, који су могли сазнати све од приче о филму, рећи шта они воле и колико знају, преко осмишљавања њихових идеја и прича, до финалног снимања. Филм настао по идеји учесника ове радионице биће измонтиран до краја августа и приказан. Намера је била да ученици све сами ураде.

-Њихове идеје су биле генијалне, али није било капацитета да се изведу. Једна од таквих била је рецимо идеја шта би било ако се једно дете наљути и сваки пут нестане особа на коју се наљутило. Једна девојчица је имала супер идеју коју смо на крају прихватили, а то је да имамо децу у кругу у коме се појави њихов другар са модрицом, и свако од те деце замишља шта је то могло да му се деси. Ова идеја нам је омогућила да у филму имамо различите жанрове. Неко је замислио хорор, неко да му се десила љубавна прича, неко комедија, и на крају, он сам исприча шта му се заправо догодило. То ће бити финални производ – рекла је том приликом Маша Сеничић.

1

Младима је била занимљива ова филмска радионица, а сви су се сложили да им је најтеже било понављање снимања појединих кадрова, тако да су чаролију филма доживели и са оне друге, реалније стране.

-Лето у Градској библиотеци било је испуњено разноврсним радионицама за децу и младе, које су организовали библиотекари Дечјег одељења, а завршиће се још једном, под називом “Овчарско-кабларска бајка”, након чега ће за 25 активне деце бити организован излет у Овчар Бању. И током трајања ДУК фестивал, Дечје одељење је имало занимљиве радионице за основце – рекла је Биљана Мијаиловић, заменик директора Градске библиотеке.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.